TW
0

Focusing constitueix una de les aportacions més importants del filòsof experiencial contemporani i psicoterapeuta Eugene T. Gendlin, nascut a Viena a l'any 1926 i que habita als Estats Units. Va ser col.laborador durant més de dotze anys de Carl R. Rogers i és un incansable investigador. Focusing és un procés d'autoconsciència i sanació emocional corporalment orientat. És una habilitat natural que va sorgir de l'observació del que la gent fa quan canvia amb èxit.

El cos registra les emocions i les sensacions per les quals travessa tot èsser humà. Per mitjà d'aquest procés experiencial que denominam focusing és possible reconèixer primer i després canviar la forma en que enfocam els distints problemes de la nostra vida.

Focusing és el procés d'atendre el propi cos, de manera gentil, amb acceptació. És una forma d'estar en contacte amb emocions i sentiments des d'una sensació corporal. Aquesta sensació corporal (felt sense), ens mostra com sentim i vivim una situació particular de la nostra vida. Al principi és difusa, poc clara; però si atenem el centre del cos es manifesta a la zona de la gargamella, al pit, al ventre, a l'estómac… Es presenta com "quelcom" o una imatge, posseeix qualitats emocionals que quan són acceptades, reconegudes amablement, poden canviar.

Així que, en realitat, focusing és el procés adonar-se'n d'una sensació corporalment sentida a partir de l'experiència de notar com vivim alguna cosa en el centre del nostre cos que té un significat emocional. Es tracta de descobrir com el cos ja sap el que la nostra ment encara desconeix i de possibilitar una relació de confiança amb el propi cos que ens permeti posar-nos en contacte amb la saviesa interior que ens indica el següent pas per a conduir-nos vers una existència més satisfactòria amb independència de les valoracions externes i amb l'autonomia suficient front al propi sistema de creences.

Focusing ens posa en contacte amb la nostra saviesa interior, ningú més que un mateix sap, en realitat, el que necessita. Ens permet crear una relació de comunicació i confiança amb el propi cos. Ens ajuda a conèixer i acceptar la pròpia realitat del nostre moment experiencial i acoseguir canviar els aspectes que no ens agraden. Ens proposa crear espais interns de protecció i a mantenir la distància adequada amb els problemes que tenim per entendre'ls millor i manejar-los.

Com a recurs emocional ho poden practicar totes les persones, des dels infants més petis. Ho podem practicar amb grup, amb parelles, amb un mateix. Es tracta, en fi, d'atendre un poc el propi cos, veure que hi ha, i deixar que el mateix cos m'indiqui una direcció.

El focusing ofereix moltíssimes aventatges als infants i és un instrument privilegiat per a l'educació emocional. A mesura que els infants aprenen a conectar-se amb la seva consciència corporal interior, també aprenen que aquestes sensacions tenen un sentit. Aprenen a identificar i afrontar els seus problemes en lloc de negar-los o de sentir-se desbordats. Aprenen que poden vivenciar els seus sentiments de tristesa, ràbia o por i que això els pot ajudar. Els infants aprenen a deixar lliure un espai dintre d'ells mateixos per mitjà de l'exteriorització de la seva vivència corporal de qualsevol situació, dibuixant el problema i confiant en les seves pròpies potencialitats que saben el que és satisfactori per a ells. Així aprenen a gestionar millor les seves emocions, es poden concentrar millor i són capaços també d'escoltar empàticament el seus companys.