TW
0

Cent anys després de la seva mort, el genial compositor Gustav Mahler protagonitza el concert del proper 3 d'agost del Festival de Música de Maó. Per primera vegada a Menorca s'oferirà "El Cant de la Terra", una de les seves obres mestres que serà interpretada per l'orquestra Ensemble Mediterrain de Berlin amb la mezzosoprano polonesa Karolina Gumos i el tenor Robert Chafin, ambdós solistes de la Komische Oper de Berlin.

El miracle de poder escoltar a Menorca aquesta obra simfònica de grans dimensions es deu al treball d'Arnold Schönberg, alumne de Mahler i un dels grans compositors del segle XX, pare de la dodecafonia i integrant de l'anomenada Segona Escola Vienesa amb Alban Berg i Anton Webern. Schönberg va fer diverses adaptacions per a orquestra reduïda d'algunes grans obres de l'època d'autors con Debussy, Mahler o Johann Strauss. L'adaptació del "Cant de la Terra" la va acabar Rainer Riehn al 1983 i és per a una orquestra de tretze músics (quintet de corda, quintet de vent, piano i percussions) que, com si d'un "bonsai musical" es tractés, manté tots els detalls, timbres i colors de la versió simfònica original.

Com a aperitiu del "Cant de la Terra", Karolina Gumos i l'Ensemble Mediterrain interpretaran els "Lieder Eines Fahrenden Gesellen" (Cançons d'un Camarada Errant), primer cicle de cançons que va composar Gustav Mahler i que data dels anys 1884 i 85. La versió per a veu i orquestra de cambra és també d'Arnold Schönberg, i ja va ser interpretada a Menorca l'octubre de 2008 per l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca amb la mezzosoprano ciutadellenca Lorena Medina i el reconegut director valencià Josep Vicent.

"El Cant de la Terra" és un cicle de sis cançons en forma de simfonia, una atractiva obra de grans dimensions (dura uns 65 minuts) per a dos solistes vocals i orquestra que Mahler composà entre els anys 1907 i 1909. Està basada en els textos de "'La Flauta Xinesa" de Hans Bethge i en ella Mahler introdueix elements que recorden a la música oriental, tant de moda a inicis del segle passat. Durant la seva vida, Mahler era més reconegut com a director d'orquestra, de fet era admirat per les seves versions de les òperes alemanyes –especialment de Wagner- i va ser director titular de les Òperes de Ljbliana, Leipzig, Hamburg, Viena (on també dirigí la Filharmònica) i el Metropolitan de Nova York, on va emigrar l'any 1907 degut al rebuig i a la pressió antisemita, que dubtaven de la seva capacitat per entendre la música alemanya per "no ser alemany", i titllaven la seva música de "degenerada" i "moderna". Però la llarga durada de les seves simfonies, el seu original llenguatge, i el fet d'incloure cant en moltes d'elles, tampoc no ajudava a la seva comprensió.

Els últims anys de la vida de Mahler no van ser gens fàcils. De caràcter fràgil i hipocondríac, la mort de la seva filla Maria al 1907 coincidí amb el diagnòstic de la seva valvulopatia cardíaca, que l'obligà a canviar els seus hàbits de vida. Uns anys més tard descobrí la relació sentimental de la seva dona Alma Schindler (dinou anys més jove que ell) amb el jove arquitecte Walter Gropius, que li va fer demanar ajuda al psicoanalista Sigmund Freud. Tot aquest dolor, la proximitat de la mort i el seu amor profund per Alma es reflecteixen de manera molt especial en les seves darreres composicions: el Cant de la Terra, la novena simfonia i l'Adagio de la desena, autèntics testaments vitals del compositor. Cap d'elles va ser interpretada en vida del compositor, ja que Mahler morí al 1911 degut a una endocarditis bacteriana.

Mahler és avui dia un dels compositors preferits del gran públic i un dels més demandats en les programacions de les grans orquestres simfòniques del món. Poder gaudir del "Cant de la Terra" al Teatre Principal representa una de les fites musicals més importants de la història del Festival de Música de Maó. I també ho és que ho interpreti un grup tan excepcional com l'Ensemble Mediterrain de Berlin, fundat el 2002, i que aquest estiu actua també a Berlin, Tòquio i Lisboa abans de fer la seva sisena gira per Sud-Amèrica. Per poder gaudir més i seguir millor l'argument de les obres, es projectaran els textos de les cançons en castellà.

Aquest concert extraordinari és el primer dels quatre grans concerts que durant el mes d'agost ompliran de música el Teatre Principal dins del Festival de Maó, que ofereix un abonament especial per aquests quatre concerts amb un 25% de descompte, o el que és el mateix, quatre concerts al preu de tres. El concert simfònic de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca amb el violinista Gordan Nikolic, el recital del gran violoncel·lista francès Gautier Capuçon i l'actuació del reconegut baríton alemany Stephan Genz amb el Leipzig String Quartet completen aquest cartell excepcional del mes d'agost.