TW
0

Si els humans som uns animals diferents a la resta per la raó, pel llenguatge, es deu a la necessitat humana de conviure, de realitzar-nos al costat dels nostres iguals. Hem desplegat les infinites possibilitats que ens fan creatius en l'art, capaços en les tècniques i sensibles en els afectes, perquè som només al costat dels altres.

Fa molts anys que sobre el principi de la col·laboració i el compromís, les associacions de Menorca han aixecat serveis, projectes, reivindicacions, coneixements que han fet més gran la nostra illa. Quantes persones que han patit i pateixen han trobat consol i ajudes fonamentals en els col·lectius assistencials ? Qui es creu que el món de la cultura insular hauria arribat als nivells actuals només amb les iniciatives de les institucions? En el món de l'educació, quant no han aportat les associacions de pares i mares gestionant escoletes, menjadors i tantes altres oportunitats que no arribaven de l'autoritat competent? I en la preservació dels nostres valors ambientals, què hauria estat de l'Illa si en dècades passades el mercat no hagués comptat amb el contrapès de l'ecologisme? I en el món de la solidaritat, quin exemple el del Fons Menorquí de Cooperació: la iniciativa de la societat civil per organitzar la solidaritat d'una manera compartida! I podríem parlar de l'autèntic esport, el que és veritablement útil i que sempre ha anat de la mà de grups de pares i aficionats altruistes que han creat oportunitats per mitjà de clubs i associacions esportives. Podria enumerar un i un altre exemple del que aquesta illa deu a la seva societat civil.

Crec categòricament que les institucions (més enllà d'administrar els recursos comuns) alhora de construir aquesta Menorca actual sense el món de les associacions, sense el compromís sumat de tantes persones, no haurien arribat ni a la quarta part de la xarxa que conforma la nostra personalitat.

Aquest valor, aquest capital social, la intel·ligència comunitària que ha sembrat possibilitats per a la nostra gent i ens ha fet més pròspers avui, és injustament ignorat. Perillosament negligit per a perill de les futures generacions. Una comunitat no és la suma d'ajuntaments, consells, tele i facebook. Una comunitat necessita de Caritas, de Creu Roja, de Projecte Home, de totes les associacions de pares i mares, de l'Ateneu, del Cercle Artístic, del Foment del Turisme, de PIME, d'AELIB, del GOB, de... tants i tants col·lectius necessaris on s'han creat les idees i els projectes que han estat transcendentals per a cada un dels menorquins per molt que ho ignorin i se'n mostrin indiferents. Aquest desconeixement d'on rau un dels motors essencials de la societat pot provocar que el motor s'acabi desfasant.

Per açò des del Fòrum d'ONG de Menorca vam elaborar un Pla per a les Associacions de Menorca que establia que una de les accions prioritàries era elaborar una unitat didàctica per donar a conèixer als escolars el món de les associacions de cada poble. Ara que la unitat didàctica està acabada i experimentada amb èxit, la volem presentar en el marc de la propera Escola d'Estiu del Moviment de Renovació Pedagògica. Totes les escoles i instituts estau convidats a emprar aquest material o a cridar-nos per si us podem venir a muntar l'experiència al vostre centre. La presentació tindrà lloc dimecres 24 d'agost a les 11h a l' IES M Àngels Cardona. Vos hi esperam.