TW
0

Antoni Palliser, nascut a Alaior el 1935 en el si d'una família amb una genuïna vocació empresarial fundà a Maó A. Palliser SA, una empresa de materials de construcció i amb una oferta pròpia dels grans magatzems.

Antoni Palliser Bagur va néixer a Alaior el 2 de novembre de 1935. El seu besavi tenia al seu càrrec l'explotació del lloc de Talis fins que va establir una terrisseria al camí d'en Kane, al costat del cementiri d'Alaior, per on a finals del segle XIX transitava el tràfic mercantil articulat entre les diferents poblacions de l'illa. Aquesta activitat era un bon negoci i de fet ja existien dues factories situades al mateix lloc. La terrisseria produïa materials ceràmics per a terres i teulades, com ara rajoles d'argila, maons, teules i altres productes del sector de la construcció.Un dels fills del besavi Palliser, Antoni Palliser Pons, assabentat que havia de construir-se una carretera nova que uniria Maó i Ciutadella va veure que seria una bona inversió instal·lar una terrisseria en aquesta via a l'altura d'Alaior, de manera que va comprar uns terrenys allà i va traslladar la seva fàbrica del vell camí a la nova carretera principal. Va ser una bona inversió i en endavant la factoria es va denominar Sa Teulera de can Talis. Un dels fills d'Antoni, Josep Palliser Carreras, va saber veure la caiguda del consum de rajoles d'argila que patia la construcció i la demanda creixent de rajoles hidràuliques o mosaics, relacionada amb l'alça del ciment. Davant d'això, devers 1920, amb 22 anys, es va traslladar durant uns mesos a Palma per aprendre el funcionament de la premsa hidràulica i la fabricació de les rajoles. Conclòs el seu aprenentatge va comprar una premsa hidràulica de segona mà i al seu retorn a Alaior el seu pare li va cedir una part de la terrisseria perquè pogués desenvolupar la fabricació de les rajoles hidràuliques.

En construir la carretera nova de Maó a Ciutadella, a l'altura d'Alaior es van plantar pins a banda i banda i l'ombra d'aquesta arbreda sobre el sembrat va provocar la nul·la productivitat del cultiu. Josep Palliser "Bep Talis" va comprar a baix preu un tros de terreny de 5 metres d'ample per 50 metres de llarg amb façana a la nova carretera, i va traslladar la fabricació de rajoles al nou emplaçament. El mercat aviat va créixer i va augmentar el consum de les seves rajoles. Per respondre a aquesta pujada de demanda, Josep Palliser va ampliar el volum de la seva plantilla, va adquirir una premsa més moderna i augmentà la capacitat productiva de les instal·lacions. Devers 1940, va ampliar la fàbrica de materials de construcció amb productes nous com ara bigues, blocs, etc. Es convertí així en una de les fàbriques més importants de Menorca, també gràcies a la seva perícia comercial.

Josep Palliser va tenir dos fills, Antoni i Joan. Antoni va fer els estudis primaris a l'escola de La Salle i des de molt jove va treballar a l'empresa del pare. El 1978 Josep Palliser va deixar en mans dels seus fills la direcció del negoci. L'empresa es va dividir en dues. El fill menor, Joan, es va fer càrrec de les instal·lacions d'Alaior. El major, Antoni, es va posar al capdavant de la secció comercial instal·lada al moll del port de Maó i va constituir l'empresa A. Palliser, SA, alhora que va traslladar totes les seves instal·lacions al polígon, destinades a les diverses activitats comercials, que creixerien acord amb el desenvolupament del sector de la construcció a Menorca. El 1979 es va inaugurar la primera exposició de tots els ambients i productes per a la construcció i la llar que existien llavors en el mercat, amb notable èxit.

Antoni Palliser Bagur valora molt les noves tecnologies informàtiques aplicades a la xarxa comercial de la seva empresa. De fet, en fou pioner a Menorca ja el 1982, a l'inici de l'arribada dels primers ordinadors personals a Espanya. Va saber confiar en personal tècnic que va respondre amb èxit donant increments de productivitat comercial i d'organització a l'empresa. Fruit de la seva concepció empresarial al servei de la productivitat va organitzar la seva empresa comercial en diferents branques d'activitat que ocupen espais propis a les seves grans superfícies, ben estudiades i adaptades al funcionament global de l'empresa. També destaca l'organització empresarial d'Antoni Palliser respecte al personal, que supera el centenar d'empleats i es realitza amb equips d'experts en cadascuna de les branques que componen el negoci i que es distingeixen per la seva especialització professional com a garantia de bon fer i eficaç servei. Estan coordinats per la gerència a càrrec de Pere Hermoso Alcina.

L'empresa A. Palliser, SA ofereix una combinació d'enginyeria aplicada a la ubicació dels diferents recintes sectorials al servei de la marxa unitària dins d'un mesurat control. A la part de comerç oberta al públic s'ofereixen grans espais diàfans i acollidors per on circulen els clients. L'accés i la sortida de camions transportistes crida l'atenció per la seva gran superfície i funcionalitat i la zona d'oficines és àmplia i còmoda, encara que sense luxe. El seu mercat és tota l'illa de Menorca i les firmes que fabriquen els productes que ven són d'allò més selectes i adaptats a les necessitats del consum insular. L'empresa ofereix preus molt competitius als clients gràcies a la seva aliança amb importants grups de compra: BigMat, Cealco, Cifec, grup Pyma i Gestidea.

Palliser es casà amb Maria Sintes Pons, amb qui tingué un fill, Carles, el qual actualment és adjunt en la presidència, i a qui el seu pare va deixant la direcció del negoci. Antoni Palliser, encara que no ho expressi, distingeix entre la tasca de gestió, que deixa en mans dels seus col·laboradors, i la funció de govern pròpia d'un president, que executa personalment . Per la seva experiència té un coneixement directe del mercat, dels seus punts febles, resultat del cicle econòmic, però també sap descobrir els avantatges comparatius i destaca la seva percepció del cost d'oportunitat. Té visió de futur per trobar el negoci pròsper i rebutjar aquelles operacions amb data de caducitat i sap trobar les vetes de mercat i l'èxit comercial.