TW
0

Uns dels productes més exquisits i més preuats, que tenim els menorquins és la llagosta de Menorca, llagosta vermella amb el nom científic de "Palinurus elephas". Si bé és cert, que podem trobar exemplars de llagosta al sud de Mauritània, illes Britàniques, sud de Noruega, Grècia, Líbia, Còrsega i Sardenya... Segons en Paco Roberto, pescador artesà de llagosta de fa devers 30 anys, ell assegura que com la llagosta de Menorca no n'hi ha cap que li guanyi amb qualitat. Amb en Paco vaig tenir una interessant conversa, així vaig saber que dia 1 de setembre s'ha acabat la temporada de pesca de llagosta, començant la "veda", que es perllonga fins dia 1 d'abril en que comença la temporada de bell nou.

Anys enrere la llagosta es pescava amb nanses, uns aparells molt respectuosos amb el medi, avui en dia aquestes aparells han estat suplantats per les xarxes. A Menorca la pesca artesanal de llagosta es realitza al fons del circalitoral superior, situat entre 40 i 70 metres, es permet tenir calades les xarxes durant 48 hores. Segons en Paco enguany ha estat una temporada normal, la llagosta aquest any, s'ha venut entre 60 i 65 €. De la pesca es viu diu en Paco, tot i que tenir amb condicions de pescar la barca, costa un dineral, i no parlem de quan els dofins en alguns casos els destrossen les xarxes, desprès se'n va en orri el negoci.

Els pescadors artesans es regeixen per unes normatives, que segons en Paco provenen de Brucel·les. I els dos hem estat d'acord amb què en saben a Brucel·les de les problemàtiques i necessitats que té Menorca amb temes de pesca o d'altres? És que qualcú ens representa allà amb veu i vot, ens tenen presents i ens arriben les subvencions que toca... ? (Potser una cooperativa o associació de pescadors artesans de llagosta beneficiaria el sector a l'hora de comprar xarxes o altres estris de pesca, a l'hora de demanar ajuts, a l'hora de fixar preus, etc.).

Vaig plantejar a en Paco un dubte que tinc... Si vaig a qualsevol restaurant i demano una caldereta de llagosta, com sé que és de Menorca? Com sé que no és congelada i d'un altre país? Com sé, com diem en castellà, que no em donen "gato por liebre"? Segons ell és difícil de detectar per un profà com jo, i potser fins i tot per qualcú que es dóna per entès. Així que vaig continuar parlant del tema amb en Paco. Si tenim formatges de Menorca amb denominació d'origen, si tenim vins amb denominació de "vins de la terra de Menorca", perquè no, "llagosta de Menorca" amb segell de qualitat i garantia per als consumidors, tenint la seguretat de que consumeixen un producte autòcton, l'autèntic... Segons ell seria el desitjable, jo vull creure que en sortirien beneficiats tant consumidors com pescadors. Suposo que aquí s'hi han d'implicar les administracions, recolzant aquest col·lectiu de pescadors artesanals, amb el suport que es mereixen.

Bé com que del tema en podríem xerrar moltes hores, el que me proposà en Paco és la pròxima temporada anar a veure com es pesca la llagosta, açò pot ser tot una bona experiència, a no ser que agafi un bon mareig! En principi l'hi vaig agafar la paraula i, per acabar li vaig demanar com fa ell la caldereta. Diu que no té cap secret: Es talla la llagosta, es sofregeix en una cassola i es treu, es fa el sofregit, s'hi posa aigua, els trossos de llagosta, la picada i s'apaga el foc, Un bon vi blanc de Menorca i, ¡bon profit! No ho vull dir molt fort, però, no creieu que el de ca nostra és el millor... Si no ho defensem nosaltres, qui ho defensarà?

–––

http://toniolives.blogspot.com