TW
0


Caritas Diocesana de Menorca, com a expressió de l'amor gratuït de Déu pels més pobres, treballa des de la seva creació per promoure, orientar i coordinar l'acció caritativa i social de tota l'Església i del conjunt de la societat menorquina a favor de la justícia.
En el marc d'aquesta missió, l'acció de Caritas Menorca ha intentat adequar, en tot moment, el marc de la seva intervenció a les necessitats de les persones en situació més precària i l'evolució de la realitat social de cada moment. En aquest sentit, els diferents equips humans que s'han anat rellevant al capdavant de la nostra institució al llarg de la seva història, han orientat sempre l'activitat de Caritas cap a la eficàcia exigible a cadascuna de les nostres respostes d'acompanyament de les persones vulnerables per restaurar la seva dignitat i la seva plena participació social.

Els efectes socials de la crisi vénen demandant a tots els nivells territorials de la Confederació de Caritas, un nivell creixent d'exigències, derivats, fonamentalment, de l'imparable augment de les situacions de precarietat. Però, al mateix temps que han anat creixent en la nostra xarxa de centres i serveis les demandes d'ajuda per part de persones empobrides, han estat moltes les Caritas de tot el país que han hagut d'afrontar una reducció gradual de les seves fonts de recursos econòmics i, per tant, una reordenació de les seves prioritats i dels seus equips humans.Caritas Diocesana de Menorca no ha estat aliena a aquesta situació. Per això, després de la reunió de treballadors celebrada avui, 4 d'octubre, a Maó, els membres de l'Equip Directiu jutgem oportú donar complit compte a l'opinió pública menorquina, a tots els mitjans de comunicació i al conjunt de la comunitat cristiana de la nostra illa dels següents fets:

1. Caritas Menorca ve travessant en l'últim any problemes de sostenibilitat financera cada vegada més importants que ha obligat a l'actual equip directiu a posar en marxa un pla de viabilitat en el que comptarà amb la participació del conjunt dels treballadors de l'entitat i l'acompanyament de Caritas Espanyola.

2. Per a això, s'han realitzat en els últims mesos, en íntim contacte amb el senyor Bisbe de la diòcesi, diversos estudis econòmics i processos interns de reflexió que facin possible definir una línia de treball a curt i mig termini capaç de generar les alternatives financeres i pressupostàries indispensables per garantir les respostes de Caritas als últims i no atesos.

3. Les causes que han desembocat en l'actual situació tenen l'origen en les successives demores -quan no suspensions - acumulades en els últims anys en els pagaments de subvencions públiques per part de les administracions, que han generat importants problemes de liquiditat en la tresoreria de Caritas Menorca.

4. Aquest desequilibri pressupostari ha accelerat el procés de reestructuració del model d'acció social de Caritas Menorca - posat en marxa en el marc d'actualització d'aquest model que es ve impulsant en el conjunt de la Confederació Caritas Espanyola -, amb l'objectiu de rendibilitzar al màxim els recursos econòmics i humans de la institució, i d'acostar el treball de tots els nostres agents-voluntaris i treballadors-a la nova realitat social.

5. Per això, estem engegant un procés de reordenació de les nostres Àrees i Programes, a fi d'atenuar al màxim en la nostra activitat diària les retallades imposades per la falta de subvencions. En aquest sentit, valoram l'esperit de franca col·laboració de tots els treballadors de Caritas Menorca a l'hora d'adequar els seus perfils professionals i laborals a aquest nou marc organitzatiu.

6. Des de la confiança que les mesures que es posaran en marxa ens permetran reconduir la situació de cara als pròxims mesos, apel·lem a la generositat de tota la societat de Menorca per donar suport a aquest pla de viabilitat que hem posat en marxa dins de Caritas Diocesana. Així mateix, en aquests temps de serioses dificultats per a tants que truquen a les portes de Caritas a la recerca de solucions, convidem a tots, particulars i al conjunt de les entitats públiques i privades de l'illa a mantenir el seu compromís amb la missió que desenvolupem a favor de la dignitat de les persones més desfavorides.