TW
0

Entrepobles, Caritas Menorca, Amics i amigues del Poble Saharaui, Mans Unides, Fundació Vicente Ferrer, Veterinaris sense Fronteres, Ensenyants Solidaris - STEI-i, Moviment de Renovació Pedagògica
---------------------------------------------

Aquest dissabte dia 15 d'octubre, una altra vegada, els carrers i places s'han omplert per reivindicar la dignitat de les persones, en un món on la desigualtat i la injustícia han arribat a uns límits inacceptables. Avui, el 10% de la població mundial posseeix el 70% dels recursos materials del planeta, una dada que repugna cada dia més, a mida que creix la consciència de la globalització i interdependència del món en què vivim.

Són indignants les situacions socials dures que viuen actualment moltes persones i famílies dels països suposadament "desenvolupats": l'atur, que duu a un col·lapse de la vida de moltes persones, joves i grans; la congelació i reducció de pensions; les continues retallades en prestacions socials; l'augment regressiu d'impostos com l'IVA...

Però és encara més indignant, que una gran part de la humanitat no pugui accedir a condicions de vida dignes, privada dels béns més bàsics, mentre que una minoria gaudim de nivells de vida confortables, quan no opulents. La realitat es presenta inadmissible per a les nostres consciències quan permetem que 1.000 milions de persones pateixin fam tots els dies i que cents de milions de persones no puguin accedir a l'educació bàsica o als serveis de la salut.

És indignant que les persones de països empobrits malvisquin, mancats de drets i de llibertat, víctimes de la corrupció dels seus governs i d'altres governs que els neguen tota esperança. Sabem que la seva és una crisi molt més dura i sense un horitzó visible.

El model de creixement "insostenible", el deute extern, les relacions comercials no equitatives, l'armamentisme, la falta de solidaritat internacional, entre altres, provoquen aquestes situacions de desigualtat i d'injustícia entre les persones.

Davant d'aquesta situació, la "Plataforma per la Solidaritat en temps de crisi" ens unim amb el moviment del 15-O per UN CANVI GLOBAL. Les ONGs integrants de la plataforma seguirem demanant als nostres polítics el seu compromís solidari envers els països empobrits dedicant el 0'7% dels pressuposts, essent conscients que no és suficient ni és la solució a la pobresa, però constitueix un reconeixement del deute històric i ecològic i una mostra de voluntat social i política de treballar per un món més just i menys desigual.

A més a més, no hem de perdre de vista que per un canvi global és imprescindible, com reconeix l'Aliança Espanyola contra la pobresa, que els governs i la societat :

- Canviem el nostre model actual de producció i consum, i reforcem els valors de la solidaritat, igualtat i justícia.

-Revisem les polítiques comercials de l'Organització Mundial del Comerç i de la Unió Europea per tal que no s'imposin acords perjudicials als països del Sud i que s'elimini el deute extern.

-Recolzem la creació d'un impost a les transaccions financeres internacionals, l'eliminació dels paradisos fiscals i la persecució de l'evasió fiscal, per tal de reduir la desestabilitat i la pobresa.

-Adoptem mesures necessàries per lluitar contra el canvi climàtic i garantir la sostenibilitat ambiental.

Ja no hi ha excusa, és hora de fer possible aquest canvi global.