TW
0

Petitó meu, saps aquells cotxes tan grossos i llargs que a vegades veiem pel carrer, o per la carretera quan anam a veure la família a Ferreries? Molts d'ells estan pintats de color groc i vermell. A Ciutadella els coneixen com a 'troles'. A Ferreries deim que són correus, i a altres bandes els hi diuen bus o autobús. Idò petitó, aquests dies els grossos no feim més que xerrar d'aquests busos! Com que són tan grossos, serveixen per a transportar molta gent d'una banda a una altra. Així, els que no tenen cotxe poden anar a un altre poble, i també serveixen per a gastar menys benzina i així embrutar manco l'aire.

Idò resulta, petitó meu, que ara hi ha menys busos que fa uns mesos, i açò no ha agradat a molta gent. Hi havia persones que per anar a fer feina, a escola o al doctor, agafaven el correu que els duia directament d'una punta a altra de l'Illa, sense aturar-se a cap poble abans d'arribar al seu destí. Era ràpid, econòmic i còmode. Ara, els senyors que comanden han decidit que no hi ha prou doblers per mantenir aquest servei. Bé, ho van decidir fa unes setmanes. A poc a poc, es donen compte que tal vegada es van passar de frenada, i van canviant algunes decisions que havien pres no fa massa temps. Ho fan perquè la gent ha protestat. Recorda, petitó, que has de ser reivindicatiu i defensar les teves idees. Sempre, açò sí, amb paraules i arguments, res d'insults ni actituds violentes.
Petitó meu, sentiràs moltes vegades que rectificar és de savis, però jo et diré que és d'encara més savis pensar les coses molt bé abans de fer-les. Més encara quan allò que has de fer afecta a molta altra gent. Els correus-busos-troles o com se diguin són necessaris. Costen doblers, sí, però hi ha coses que per molt que costin doblers, els senyors que comanden haurien d'estar obligats a fer, perquè ens ajuden a tots a viure millor. Hi ha coses que no han de servir per guanyar doblers, sinó per fer més fàcil la vida a la gent. Ja ho entendràs, petitó.

Quan siguis un poc més gros i algun dia vagis d'excursió, tal vegada agafaràs un d'aquests correus-busos-troles. Veuràs que és molt divertit anar tants dins un mateix vehicle, veient el paisatge des de molt amunt i cantant cançons. Quan ho facis, i sentis allò de "Al llegar a Ferreries... Ies", tu recorda, petitó meu, que per molt que te diguin, a Ferreries, els llits estan molt ben fets! Ara no ho entens, però recorda-ho!