TW
0

Vaig tenir la primera notícia dels quaderns "Solstici d'estiu" i de l'aula poètica de la fundació ACA de Búger l'any 2000, quan Òscar Bagur encetava la participació dels joves poetes menorquins en aquella aventura, tan lloable com visionària, que havia començat tres anys abans impulsada pel bonhomiós compositor Antoni Caimari que, al capdavant de la fundació, du a terme diferents projectes de creació artística i musical. Des d'aleshores no hi ha mancat la presència dels poetes menorquins: a Bagur el seguiren Biel Pons, Pau Janer, Tomeu Vanrell, Ignasi Canyardet (Ismael Pelegrí), Sílvia Pons, Jamie Preto, Blanca Ripoll, Edgar Alemany, Sònia Moll, Bartomeu Obrador i, enguany, Marga Juanico. Aquest fet posa de manifest el moment de fecunda creació poètica que ha experimentat Menorca al llarg de la darrera dècada, com ja s'apuntava a 2002 una antologia de joves poetes menorquins a cura d'Àngel Mifsud i Joan F. López Casasnovas i com s'ha demostrat posteriorment en les vuit edicions del recital Illanvers.

Sota el títol "Joves poetes de la Mediterrània" els quaderns apleguen autors de totes les terres de parla catalana que comparteixen uns dies intensos d'enregistraments, recitals i amistat. Alguns d'aquests joves hi troben l'oportunitat de publicar per primera vegada, cosa que representa un estímul indubtable de cara la creació. És així que la col·lecció té la virtut de donar suport als joves que cultiven el gènere literari més desatès avui en dia pels agents implicats en l'edició, la difusió, o l'ensenyament de la literatura, la parenta pobra que sempre en deia el fa poc traspassat poeta Bartomeu Fiol. A tots els mèrits que s'han de reconèixer a "Solstici d'estiu" només sabria fer-hi un retret: les dificultats de distribució que solen fer difícil trobar-lo a les llibreries, si més no a les de Menorca.

Enguany, però, la crisi també ha arribat a "Solstici d'estiu". La presentació del llibre no s'ha pogut fer cap als voltants de Sant Joan o a la primeria de juliol com era habitual, i proclama explícitament, amb ressons de foc, rituals i sortilegis, el nom de la col·lecció, sinó que s'ha allargat, amb dificultats, fins ben entrada la tardor. Tampoc es compta en aquesta ocasió amb un representant del País Valencià com en altres anys, ni s'acompanya a la publicació el CD amb la lectura dels poemes a càrrec del propi autor que ens transmetia l'emoció i la intensitat de la veu del poeta i dels diferents accents de la nostra llengua.

Els poetes que dia 18 es trobaran a la biblioteca d'Alaior per presentar el llibre són Pau Vadell, de Mallorca, autor d'una dilatada trajectòria amb 6 poemaris publicats i premi Miquel Àngel Riera 2009; Jèssica Ferrer, Eivissa, guanyadora del premi Marià Vilangómez (2011) que atorga el Consell d'Eivissa; i Marga Juanico, que publica per primera vegada els seus poemes i que es donà a conèixer a Menorca al recital Illanvers del 2010. Els dos poetes que completen el volum i no seran a Menorca per motius pressupostaris són Laia Martínez de Berga, que recordaran bé els assistents a la darrera edició d'Illanvers aquest estiu i Jordi Riera de Formentera.

La poeta Marga Juanico és alaiorenca i ens parla en els seus poemes, intensos i despullats de retoricismes, des d'una veu sovint rompuda i enfrontada al dolor i a la derrota provocats per la ruptura i l'engany; ens parla sobretot de l'amor, de la soledat i de l'alegria d'estimar sense defugir una carnalitat explícita, del sexe i de la vitalitat apassionada de la joventut, de portes i finestres obertes al món que es vol viure amb plenitud, amb un tu que es va edificant. Ponç Pons que n'havia estat professor ("Em parlaves, sempre d'escriviure", diu Marga Juanico en un poema) escriu a la presentació que fa de l'autora a "Solstici d'estiu": "Vaig descobrir la mirada fonda i misteriosa de Marga Juanico quan era aluma, fa anys. Ara he llegit els seus versos i he descobert convençut, admirat del potencial que té, la poetessa imparable que du dins i és".