TW
0

Trobada d'associacions per la cultura i la llengua, dissabte 26 a les 11h. Es Mercadal.
Gent compromesa amb la cultura, que treballa per a la cultura, que hi dedica els esforços i la il·lusió, l'amor i l'orgull, tota la gent que configura la xarxa tan rica d'associacions i entitats que d'una manera o altra són l'ànima de la cultura a Menorca, tota aquesta gent mereix no només atenció sinó també suport.

Sempre ens hem omplert la boca dient que Menorca és molt atapeïda d'activitat cultural, feta sobretot per la ciutadania que s'organitza per muntar teatre, donar concerts, editar llibres, exposar pintura... Des de Mallorca, deien, n'érem model a seguir. Però sembla que, a poc a poc, les entitats que ens dedicam a vetlar pel patrimoni o a crear nous productes patim les conseqüències de la imposició d'un altre model més feble, més aliè i més abandonat. Les mesures que adopten les administracions públiques van ofegant la noble tasca d'aquestes entitats culturals. Diuen els polítics governants que en els temps que vivim de crisi econòmica no queda més remei que retallar les inversions i els pressuposts dedicats a la cultura. Però una cosa és retallar i una altra és liquidar. Són realment liquidacions culturals camuflades sota l'excusa de la crisi. D'altra banda, també comprovam com les liquidacions afecten només les entitats que han demostrat una actitud compromesa amb la cultura pròpia i amb la llengua catalana de Menorca. Són en bona part retallades i liquidacions de signe més polític que no econòmic. Les actuals polítiques culturals s'acarnissen a ofegar tots els elements que fan nosa a la majoria parlamentària conservadora.

Les actuacions que duen a terme el Govern Balear i altres administracions sota el Partit Popular ens fa posar en alerta: eliminació de les ajudes econòmiques, desmantellament dels serveis dedicats a la normalització lingüística, tancament de Televisió de Mallorca, modificació la Llei de Funció Pública per eliminar el requisit de coneixement de la llengua catalana per a accedir l'Administració, amenaces de modificació de la Llei de Normalització Lingüística, guerra i malestar per canviar el nom oficial dels nostres topònims com el de Maó, deixadesa en els compromisos envers entitats culturals com MRPM i S'Ull de Sol, i la darrera, acabar amb la llengua catalana com la llengua de IB3.
Aquestes agressions no fan altra cosa que arruïnar la convivència, erosiona la cohesió social i menysprea la identitat del nostre poble. Davant aquestes agressions a la nostra llengua i cultura, davant les retallades al sectors culturals, als drets socials, civils i laborals, Acció Cultural de Menorca convoca les entitats menorquines que treballen en l'àmbit cultural i recreatiu perquè expressem en una mateixa veu i el nostre rebuig a aquestes actuacions.

Per tot açò convidam a tota la ciutadania, des del respecte a la diversitat i amb l'objectiu de treballar per la cohesió social i l'entesa, a la participació i a l'acció per a defensar els valors democràtics i per a la recuperació dels avenços socials, culturals i lingüístics que hem duit a terme al llarg de més de 25 anys. No volem de cap manera fer passes enrere respecte a aquestes conquestes que tant han costat. Les entitats i associacions que de manera altruista ens dedicam a la cultura mereixem més respecte.