TW
0

En nom de la Fundació de l'Orgue
i de la Parròquia de Santa Maria

La Fundació de l'Orgue i la Parròquia de Santa Maria porten a terme diverses activitats per posar a l'abast de les persones interessades el patrimoni arquitectònic, cultural i musical de la parròquia, de característica cristiana, i posen els mitjans necessaris perquè els béns de l'església, a més de l'ús prioritari religiós, estiguin al servei de tots els qui se'n vulguin beneficiar per a alguna activitat compatible amb la seva destinació principal. Concerts, visites, trobades de grups musicals, publicacions, enregistraments, audicions es porten a terme per iniciativa pròpia, però també es deixen les sales parroquials per a activitats, el temple per a concerts, els instruments (Orgue històric i Petit Orgue d'estudi) per a les classes d'orgue i s'acullen els grups d'estudiants de tots els nivells d'ensenyança per a les audicions i visites. Les despeses d'aquesta activitat pedagògica i cultural i les derivades del manteniment es van anar pagant fins l'any 2010 amb els recursos que generen, amb els de la pròpia entitat i amb l'ajuda de l'Administració pública (Ajuntament fins l'any 2007, Consell Insular fins l'any 2008, i programa "Menorca tot l'any" fins l'any 2010), a través de convenis. També van anar signant-se convenis puntuals amb altres entitats privades per a activitats determinades.

Quan va constatar-se la presència i profunditat de la crisi econòmica, entre 2007 i 2008, i les conseqüències previsibles que se'n derivarien, la Fundació i la Parròquia van decidir reduir aquelles actuacions més deficitàries i centrar-se en allò que li és més específic. Va prioritzar preparar la celebració del Segon Centenari de l'Orgue (2010), amb un seguici de conferències i concerts, catalogar l'arxiu musical, projectar la necessària restauració de l'Orgue històric i fer possible un orgue d'estudi transportable. Així mateix, es va decidir prescindir escalonadament del suport econòmic públic i avançar en noves formes per aconseguir recursos propis i altres aportacions particulars.

Per aquest motiu a partir de l'any 2008 la Fundació va deixar de participar en el Festival de Música d'Estiu de Maó, mantenint tota l'altra activitat, i, paulatinament, en tres anys, va deixar de sol·licitar ajudes públiques fins arribar a enguany, 2011, en que no s'ha comptat amb cap subvenció de l'Administració perquè ja no se n'han sol·licitades.

Quan es rebien ajudes, es signaven convenis amb l'Administració, i la Fundació de l'Orgue i la Parròquia, a més de la programació i execució de concerts i altres activitats pròpies, assumia les despeses de l'ús dels locals, instruments, visites, audicions, etc., d'activitats que organitzava la mateixa Administració, i també altres entitats, escoles, determinats grups de visitants, etc. Ara, quan ja no es disposa d'ajudes públiques i es constata, en acabar l'any 2011, el sostre dels recursos propis, havent assumit enguany totes les despeses que genera l'actuació de portes obertes i la utilització de Santa Maria i de totes les seves instal·lacions, s'ha entrat en una etapa d'explicació a les entitats i Administració. Se'ls informa de les dificultats que suposa per a la Parròquia assumir les despeses alienes i algunes pròpies, quan les prioritats de la destinació dels recursos parroquials, especialment en moments de crisi, van en una altra direcció. L'objectiu és trobar una sortida, adaptar-se a la nova situació i seguir prestant el servei possible que la societat sol·licita, sobre tot tractant-se d'un BIC (Bé d'Interès Cultural) i de rebre una ampla demanda ja que està ubicat en una zona singular turística i urbana. També tant la Fundació de l'Orgue com la Parròquia tenen interès de treure rendibilitat social als béns de l'església i posar-los a la disposició de tots.