TW
0

Fa dos dies, un fosquet a l'hora que tanquen les botigues, vaig trobar-me Borja Pellejero a un carrer d'Alaior. El jove estava repartint un llibret sobre el desè aniversari de la creació del Centre d'Estudis Locals d'Alaior. N'hi vaig demanar un i me'l va donar. A casa el vaig llegir. Coincideix, aquesta publicació, amb la presentació de la proposta de Lô Per Venir, que encara només es mou en cercles reduïts, i coincideix també amb el llançament d'una nova proposta, la de la creació d'una espècie de consell de ciutadans per a fer arribar la veu de la societat a les institucions. Amb el tema de la participació ciutadana podríem fer-ne un llibre (de fet, ja n'hi ha molts d'escrits), encara que estic molt d'acord amb el què deia Antoni Petrus en un article recent a aquest mateix diari.

El Centre d'Estudis Locals ha desenvolupat, durant aquests deu anys, una intensa tasca a Alaior. Podríem pensar que la feina abasta únicament el món cultural o artístic, però la veritat és que va molt més allà: accions educatives, tant teòriques com pràctiques; suport a l'accés a la vivenda en moments de moltes dificultats a través dels avals, iniciatives de cooperativisme, la gestió del centre juvenil Es Bot, quan no hi havia altres iniciatives públiques, la creació de productes culturals (exposicions, llibres, audiovisuals, muntatges teatrals, etc.), les visites guiades a la ciutat com una manera de practicar un turisme cultural respectuós... la llista podria ser molt llarga. La seva presència a la nostra ciutat ha estat positiva, ha donat fruits, i avui és una de les comptades plataformes d'acció comunitària que tenim.

A aquella hora, l'equip de govern del Partit Popular estava presentant la seva proposta de pressupostos al Centre de Cultura de Sant Diego, reformat fa dos anys. En la proposta que fa el Partit Popular desapareix la partida de subvenció pel Centre d'Estudis Locals. Fins ara hi havia una partida nominativa, precisament per fermar aquesta col·laboració institucional amb la feina que fan. Enguany no hi és. Desconec si l'han inclosa en una partida general d'ajudes, que també davalla molt en relació als anys passats, o si el Centre d'Estudis Locals serà una de les entitats damnificades.