TW
0

Així el volen, l'Institut Menorquí d'Estudis, a les fosques. Els ara governants del Consell Insular de Menorca s'han apressat a treure'ns la llum del far que ens ha guiat en el coneixement més ampli i minuciós de la nostra Menorca durant els darrers vint-i-cinc anys.

La cultura i l'educació són unes de les activitats més rendibles per a la humanitat, a més d'un bé públic i preferent; i no cap dins cap cap que qui vol el bé del seus conciutadans malmeti i faci estelles aquest cap de brot de la menorquinitat cultural. No puc està d'acord, Sr. president del Consell, que tengui tan bo de fer dificultar i rompre aquests 25 anys de compromís de tots els anteriors dirigents amb aquest Institut, pel fet d'una mal païda crisi econòmica que justament no hem creat ni alletat els ciutadans que vostè té el deure de custodiar, també amb la cultura del nostre territori. Si no és, és clar, i no ho voldria creure, que la feina del seu govern vagi cap a una hegemonia per damunt del poble que vostès representen. No m'ho vull creure, però no em doni més motius, que aquests darrers mesos no sent parlar d'altra cosa, no fos el cas i m'ho hagi de creure.

Tenc, com molts de menorquins, més d'un centenar d'edicions gràcies a la feina i l'esforç de l'IME. Col·leccions com "Cova de Pala", "Petit Format" i "Capcer" no poden quedar interrompudes; ni la mateixa Enciclopèdia de Menorca. La col·laboració i aportació, per part de l'IME, a d'altres publicacions d'entitats menors, i que ja havien sofert les dèries restrictives d'aquesta nefasta manera de fer política, els acabarà per malmetre del tot el seu generós compromís sòcio-cultural. Fa poc dies que a Menorca s'ha estrenat "Lucrècia" de Joan Ramis, un fet assenyalat per molta de gent d'històric i extraordinari... i tantes altres coses.

Heu agafat la direcció a la contra per sortir de la crisi i, des del meu punt de vista, l'estudi i la difusió del coneixement genuïnament menorquí en formen part de la solució. L'IME és el far que l'illa de Menorca necessita per a la seva supervivència com a poble, que de cada vegada és més dificultosa en aquest món gran i gairebé únic que ens ha tramat la globalització.

"Menorca és un microcosmos, d'una riquesa extraordinària i d'un apassionat interès", ens deixà escrit Josep Pla.

No ho esbravin, no ho facin anar en orris.

Pau Gener treballa al sector del calçat i va ser president del Cercle Artístic de Ciutadella