TW
0

Xavier Sala i Martín no sols és un ex directiu del Barça conegut per les seves americanes llampants sinó un dels comentaristes d'economia que millor ens ajuden a comprendre l'embolic de l'actual situació i a més acostuma acompanyar les seves explicacions amb nombres. El catedràtic d'Economia de la Universitat de Columbia és un actiu defensor del neoliberalisme i al mateix temps fundador d'una ONG pel desenvolupament de l'Àfrica.

En el seu darrer article a "La Vanguardia" explicava que la clau dels problemes amb el dèficit públic espanyol és que els objectius de reducció de les autonomies i del Govern central van ser arbitràriament imposades per aquest darrer. Zapatero, segons Sala i Martín, volia demostrar que ell feia els deures i els altres no. I així el Govern central que sols té que fer front al 21 per cent de les despeses es permet a si mateix tenir el 80 por cent del dèficit.

El greu problema és que l'Estat central fa front a despeses menys essencials com les militars i les infraestructures i, en canvi, les comunitats s'han vist forçades a retallar educació i sanitat, molt més importants pels ciutadans. I així ens va.