TW
0

Ja fa molts d'anys, que el prevere D. Pere Salord Comellas, ja ben a prop de la festa del "Sant Crist de Ciutadella " o més ben dit conegut antigament com "El Sant Crist dels Paraires o cardadors de llana", me va demanar si voldria escriure un articlet dedicat al Sant Crist, Cada any, fins a la seva mort, de primerenc ja me recordava que pensés amb l'article del Sant Crist.

Un cada any, han passat molts d'anys, fins que ja a una avançada edat Déu va cridar a la seva presència al qui tant havia fet per fer prosperar la confraria i la capella del Sant Crist, així com també es troben a Ciutadella molts devots i gent que va a implorar els seus favors. El prevere Pere Salord Comellas ens va deixar, el cel el trobarem, però els que varem quedar, almanco el dia de la festa del Sant Crist, sempre el recordarem, malgrat sols sia amb una breu nota.

La primera història que jo he llegit, la va escriure el prevere Rafael Bosch i Ferrer (Ciutadella 1928). Aquest capellà fou assassinat durant la Guerra Civil . Era fill de pagès i autor d'aquesta antiga història, per tant no va poder veure aquesta desitjada obreta.
Aquestes "Notícies històriques" sobre el Sant Crist de Ciutadella, aparecieron, como indica su prestigioso autor en la revista Mariana "Monte Toro" y simultáneamente, para reducir los gastos de impresión, en la misma Imprenta Massanet, donde se publicaba dicha revista, se hizo una reducida tirada de la obra, que por causas diversas no llegó a ponerse en manos del público".

Pel que ja queda dit, la publicació d'aquesta història primerenca, no va sortir al carrer fins l'any 1943, la va prologar el Sr. Andreu Bosch Anglada. El contingut, tot i que està en castellà, cosa natural d'aquell temps, en que no estava permesa l'escriptura i manco la publicació en la nostra llengua a no ser rondaies, contes o cançons folklòriques, i encara havien de passar per la censura.

Un dia de començaments del present segle, me va arribar un regal de la Confraria del Sant Crist de Ciutadella. Era una refeta història de l'autor D. Guillem Pons Pons, prevere, està escrita en dues parts, català i castellà, no té desperdici, està molt encertada i la pot llegir tothom. Se'n poden treure articles molt valuosos. Aquesta nova edició, ve a demostrar-nos, fins on arriba la nostra fe envers el Sant Crist. Aquesta nota, la voldria tancar amb aquesta poesia:

"Ell és qui tot ho dóna/, vida salut i tot bé/, i d'Ell als mortals ve/ la celestial corona/; amb Ell se té ben segura/, sens Ell, però etern dolor/. Derramant el seu suor/ nos convida amb gran dolçura ".

Fins l'any que ve si Déu vol. Que el tant venerat hi estimat Sant Crist de Ciutadella, ens protegesqui hi envií sobre la terra la seva llum poderosa, perquè la humanitat pugui veure, aclarida la greu crisi que estem patint, per la manca de feina, també amb fe i devoció hem de demanar-li, la pau per les guerres sanguinàries i la protecció dels infants que sempre són els més perjudicats. ¡ Girau envers el món la vostra mirada piadosa i carregada de misericòrdia!