TW
0

Per què oblidem allò que s'ha repetit en nombroses ocasions i recordem el que ha succeït només una vegada? Per què algunes coses les recordem amb més intensitat que d'altres? Per exemple, algú recorda el que va fer el dia 26 de febrer del 2006? Segurament no. Però recordem on érem l'11M? Sí. La majoria recordem el que fèiem, quan ens vàrem assabentar de l'atemptat de Madrid. Aquest moment es recorda perquè l'emoció fa que la memòria sigui més duradora. D'aquesta manera, alguns fets semblen marcar-se a foc a la nostra memòria: la mort d'un familiar, la primera vegada que vàrem veure la cara al nostre fill, l'intent de Cop d'Estat d'en Tejero, presenciar una agressió, l'atemptat de les Torres Bessones a Nova York... Qui ha viscut tals fets, estan segurs d'haver retingut tots els detalls de la seva vivència, per l'emoció que ha suscitat i la gran càrrega emocional que l'acompanya.

Un estudi demostrà que unes persones grans que patien alguns oblits de la memòria, rememoraven l'11 S amb la mateixa vivesa que els joves, a pesar de no recordar alguns episodis de la seva vida. Així, es recorden els moments més feliços i també els més tristos perquè les emocions extremes alliberen un químic al cervell anomenat norepinefrina, relacionada amb l'adrenalina. Encara que un altre estudi va revelar que la percepció d'aquella catàstrofe anava variant amb el temps.

I és que la nostra memòria no és reproductiva, sinó reconstructiva. El que recordem és una mescla borrosa de detalls precisos i de tot el que encaixa amb les nostres necessitats, creences i emocions. Podem fer la prova: una persona explica un discurs a tres persones més, les altres tres persones, segurament contaran de manera molt diferent el discurs inicial i recordaran detalls distints. El discurs inicial es pot convertir en tres discursos totalment diferents. O dit d'una altra manera, quantes vegades hem assistit a una festa amb els nostres amics, i sembla que recordem llocs totalment diferents?
–––
patrismoncada@hotmail.com