TW
0

Petitó meu, avui toca xerrar de bancs i doblers. D'entrada, t'explicaré que doblers és allò que empram per comprar coses com el menjar, la roba o les cases. Els doblers s'aconsegueixen, la gran majoria de vegades, fent feina. Hi ha també qui els obté d'altres maneres, però aquestes millor no te les explico. Quan un aconsegueix doblers, el més normal és que els guardi a un banc. Vols saber què és un banc? T'ho intentaré contar de manera senzilla. Un banc és un lloc on tu deixes els teus doblers. Allà te'ls guarden fins que els vols emprar. Amb els doblers que posam totes les persones, fan una gran bossa, i d'aquí n'empren uns quants si hi ha gent que en vol per poder fer coses com muntar una empresa o comprar una casa. Així, el banc els deixa doblers, a canvi de que després els tornin aquella mateixa quantitat i un poquet més. Amb açò, criatura, els bancs fan el seu negoci, que no és altre que vendre doblers.

En principi, és un negoci ben senzill i segur. Però ai petitó, diuen que qui té doblers sempre en vol més, i açò és el que ha passat als bancs. Resulta que fa uns anys, d'aquesta gran bossa de doblers que tenien, en van deixar grans quantitats a senyors que volien fer negocis que no eren gens segurs. Els bancs, abans de pensar que si deixaven aquells doblers tal vegada no els recuperarien, van pensar en els grans beneficis que podrien treure, i van donar préstecs que ara no poden recuperar. És a dir, van deixar els doblers de tots i ara no saben com recuperar-los. Tens raó, criatura, no està bé fer les coses sense reflexionar-les amb prou calma. Per açò, ara els bancs tenen problemes, i resulta que els hem d'aclarir noltros.

Els bancs han perdut els doblers de tots perquè els van invertir malament, i ara som noltros qui els hi hem de tornar. O sigui, som noltros que feim de bancs dels bancs. Qui ha decidit açò? Els senyors que comanden, sí, els mateixos que te van llevar a tu una mestra de suport o que fan que el teu avi s'hagi de pagar les medecines. No te sé explicar per què les coses van així, però tal vegada t'ho podria resumir dient-te que els bancs també han fet negoci amb els governs (o sigui, els senyors que comanden i fan coses amb els doblers de tots), perquè els han deixat doblers, i clar, ara els governs també els han de tornar diners. O sigui, que podríem dir que tenen la paella pel mànec, i mentre açò sigui així, els que ens cremarem serem els que, com tu i jo, no en tenim cap culpa perquè han jugat amb els nostres escassos doblers.