TW
0

La declaració d'Obligació de Servei Públic (OSP) en la ruta de Madrid-Menorca pel Consell de Ministres el dia 1 de juny és una primera passa important, de la què ens hem d'alegrar tots, per dos motius bàsics: en primer lloc perquè reconeix per primera vegada que Menorca és un territori perifèric, i òbviament aïllat, que necessita d'aportacions estatals pel seu desenvolupament econòmic i social, condició imprescindible per ser mereixedora d'aquesta declaració segons contempla la normativa europea. Recordem que a Europa hi ha més de 250 d'aquestes declaracions d'OSP. I en segon lloc, perquè aquesta declaració se fa separada de la nostra germana gran, Mallorca, dons Mallorca està dotada del tercer aeroport més gran del nostre país, i gaudeix de tota mena de facilitats de connectivitat, motiu pel qual no li fa falta cap ajuda estatal per sortir de la seva illa a altres destins fora de la Comunitat.

Falta per saber les freqüències, i sobretot les tarifes que regiran en aquesta ruta, tema clau, però esperem que facilitin l'arribada dels potencials visitants a la nostra illa.

El nostre reconeixement sincer per la feina feta al Consell Insular i a la Direcció General de Ports i Aeroports. Moltes gràcies per aquesta primera passa, però necessitem d'aquesta provada capacitat de gestió i convicció per seguir caminant cap el següent objectiu, que també considerem altament prioritari: la modificació de l'actual OSP entre illes.

Tots sabem que la connectivitat entre illes és satisfactòria en quant a freqüències i horaris, però falla rotundament en quant a tarifes, probablement les més costoses de tot el continent europeu en un trajecte de duració similar.

La nostra comunitat no podrà mai estar cohesionada amb les tarifes actuals; és impossible que hi hagi una fluida circulació de la població entre totes les illes amb els preus d'aquest moment. Estem convençuts, tothom està convençut, que només amb una tarifa única i universal de 30 euros per trajecte, tarifa que des de fa anys s'ha estat reclamant des de tots els àmbits: el polític, el professional, empresarial, etc, com l'únic vehicle per apropar totes les illes entre elles i que totes surtin beneficiades d'una circulació de passatgers, ja siguin residents com no residents, que vagin saltant d'illa a illa per motius diversos, però fomentant d'una manera sinèrgica la economia de tota la comunitat, a la vegada que gaudint de les virtuts de cadascuna d'elles.

Totes les illes, la gran i les petites, necessiten ineluctablement d'aquesta cohesió aèria per seguir avançant i progressant totes a l'uníson. Les xifres són clares, no és un problema de moltes més ajudes, amb les actuals, amb voluntat política, i amb capacitat de gestió i convicció davant el Ministeri de Foment, la nostra Comunitat serà un Comunitat plena.

No cal dir que hi ha una tercera passa a fer, la d'una tarifa única i universal amb la Península, Barcelona, València, i també Madrid, seguint el model implantat a Cerdenya. És la passa definitiva.