TW
0

Molesten, fan nosa. Crec que això és el que pensen aquells que ens han ficat i ens tenen capficats en la "crisi". Incomoden a aquells que estan instrumentalitzant en benefici propi la por a un futur que ens presenten incert i pintat de gris. Destorben al discurs tòxic amb la finalitat d'immobilitzar-nos per treure'n profit.

Les ONG amb el seus arguments, i sobretot amb la seva acció, estan fent sortir els colors als polítics i a la iniciativa privada amb afany de lucre. Els colors de la manca de capacitat per a trobar solucions, i de la immoralitat del guany aconseguit amb la penúria aliena.

Les organitzacions no governamentals o associacions no lucratives fa anys que vénen posant en l'escenari socioeconòmic un nou agent, el Tercer Sector. Davant la dualitat públic–privat, les organitzacions civils més madures s'han posicionat en una tercera via: el sector privat, de participació social, amb vocació de servei públic i no lucratiu. Unes organitzacions que en alguns països esdevenen aliats del sector públic i de les empreses, per l'avanç social i econòmic de la ciutadania, a l'empara de conceptes estratègics com governança i responsabilitat social. Mentre en alguns llocs esdevenen imprescindibles per al desenvolupament i la maduresa democràtica d'un país, aquí, en el nostre i a la nostra illa segueixen sense ser considerats.

Les ONG fan sortir els colors de l'empegueïment als polítics i empresaris. Per treure el debat de la superficialitat interessada a l'anàlisi i la reflexió seriosa. Per ser efectius i més eficients. Per servir a la societat de fet i no només de paraula. Per haver demostrat capacitat emprenedora.

Per afavorir l'ocupació de molts professionals. Per ocupar-los en moments que el sector públic i l'empresa privada resta treballadors. Per aconseguir professionals compromesos amb la seva feina i amb la seva empresa, dedicant hores de jornada laboral i de temps personal a l'objectiu de servir.

Per estar més propers als ciutadans i les seves necessitats. Per tenir més credibilitat. Per reivindicar-se a diari com a ens legítims de gestió de la cosa pública. Per defensar la participació ciutadana i practicar-la. Per estar actius a pesar de tot. Per ser avui, juntament amb la mobilització social, estaló sòlid de la democràcia que s'intenta desmuntar des de la nova classe aristocràtica política i els tecnòcrates al servei del guany econòmic il·limitat i particular.

Les ONG, a pesar que s'haurà fet de tot per a eliminar-les, al final hi seguiran estant. Seran permanentment presents perquè no es poden deslligar del debat social. Son la conseqüència d'una opinió compartida i la voluntat de transformació social.

Les organitzacions no governamentals, les associacions ciutadanes no lucratives, les entitats del tercer sector, no sobren. Les ONG FAN FALTA. Seran necessàries per sortir de la crisi (de valors i del sistema econòmic), per recuperar la confiança (en la col·lectivitat) i per rescatar la democràcia.