TW
0

Els paleontòlegs calculen que els Homo Sapiens Sapiens, és a dir els humans moderns, portem uns dos-cents mil anys trescant pel planeta. La capacitat pel pensament simbòlic és un dels trets que ens distingeixen dels altres animals. N'hi ha d'altres però, com l'art, el sentit de l'humor o que som l'única espècie capaç de passar-se cent vint minuts veient un partit de futbol que acaba en penals.

Hem desenvolupat coses molt bones i d'altres que no ho són tant. Una d'aquestes darreres és el pessimisme sobre el nostre futur com a conjunt. El pensament apocalíptic és un dels punts defectuosos del nostre software mental. Instintivament creiem que com més gent al planeta més malament ens anirà quan les dades objectives apunten al contrari. L'escriptor científic Matt Ridley assegura a "L'optimista racional" que del 1800 al 2000 la població s'ha multiplicat per sis mentre que la esperança de vida s'ha doblat i els nostres ingressos han augmentat nou vegades en termes reals.

Tenim dos-cents mil anys i tal vegada estem encara en els nostres principis. Al cap i a la fi els taurons porten 450 milions d'anys a la terra i són bastant més "bona gent" que alguns de nosaltres.