TW
0

Un dels factors essencials per a qualsevol regió és l'accessibilitat. El cas de Menorca es especialment preocupant, ja que es un nínxol de mercat petit que no atrau les companyes durant tot l'any. Tenim bona comunicació amb vols de temporada i res més. No podem confiar totalment en la declaració d'interès social dels vols cap a la Península, donat el fracàs de l'actual règim de vols amb Palma, on el preu per milla segurament és el més car del mercat, generant un diferencial de competitivitat amb Mallorca molt important.

Si volem volar gastant punts cap a Mallorca, els 9.000 punts que la companyia Iberia requereix pel trajecte Maó-Palma són els mateixos que demana per anar a altres 10 aeroports nacionals, entre ells Bilbao o Màlaga, evidentment amb més cost d'operació i combustible. Si mirem els enllaços des de Palma, es pot volar també a Vigo, Toulousse, Niza i altres destins encara més llunyans, fins i tot transnacionals, pel mateix cost en punts que desplaçar-se a dins de la mateixa autonomia. ¿És així com es vol cohesionar una regió? Si de Barcelona a Figueres els catalans poden anar en transport públic pagant entre 10 i 20 euros, ¿és possible que aquí hagi de costar de 5 a 10 vegades més per anar a Palma? O que amb punts els mallorquins paguin igual per venir a Menorca que per anar a Lyon.

Aquesta situació, a més de discriminar als habitants de les illes petites que no disposen de tots els serveis, penalitza moltíssim l'economia menorquina, el mercat més petit de les Balears, on és inviable tenir bones connexions a moltes ciutats, però que es podria beneficiar, al temps que donaria un plus d'usuaris a l'Aeroport de Palma, si el trànsfert amb Palma fos barat per a tothom. Aquest hauria d'ésser un objectiu prioritari, del qual ja s'ha parlat prou, però fins ara tot el que tenim són els preus reduïts que fa l'empresa concessionària en els vols amb poca demanda, preus encara molt alts per cohesionar les Illes Balears i poder incentivar l'economia de Menorca.