TW
0

Transitant per la carretera de Fornells divisem majestuós sobre un pujol, el lloc de Tirant Nou, una edificació del temps de la dominació anglesa (s. XVIII) a Menorca, i que el caracteritza el color vermell, igual que d'altres edificacions d'aquella època. Curiosament aquest casal, fou escenari de la pel·lícula "El Correo del Rey", rodada el 1951 i dirigida per Ricardo Gascón.

Sempre a la recerca de coses de ca nostra, sobretot dels nostres productes, vaig visitar aquest emblemàtic lloc. Un lloc que entre vint-i-sis o set més a Menorca, es dediquen a fer formatge artesà amb Denominació d'Origen (DO). Formatges tots amb les seves peculiaritats i característiques de cada lloc. A Tirant Nou s'elaboren els clàssics formatges artesans de tota la vida com són el semi, el curat i el vell; però el motiu de la meva visita era, veure elaborar un nou tipus de formatge.

Tirant Nou és un lloc de 175 hectàrees amb un ramat de 60 vaques de raça frisona, sembren farratges per alimentació de les vaques com ordi i civada; rei-gras i enclova. Farratges que serveixen de pastura, per fer herba seca, sitja i també una part destinada a recollir gra. Gra que empren molt i fet farina com a pinso i una part es guarda com a llavor per sembrar. (Na Mònica i en Sebastià tenen un repte que és l'autoabastiment de farratges i cereals per alimentar les seves vaques, sense tenir que comprar pinsos vinguts de l'exterior. És per aquest motiu que tenen llogats terrenys de dos llocs veïns per la sembra de cereals).

Vaig arribar al mateix moment en què na Mònica Martí i en Sebastià Garriga, els pagesos del lloc, es disposaven a fer les fogasses. Aquets joves pagesos que encara creuen que és possible viure del camp, han optat per la innovació apostant per un nou producte com són dos tipus de formatges; el "formatge amb herbes" i el "formatge amb pebre bo", ingredients que es mesclen amb la quallada donant un sabor molt peculiar i exquisit a aquest nou tipus de formatge. Un formatge molt adequat per aperitiu, ensalades i moltes altres combinacions, com per exemple carns a la planxa o al forn amb tallades de formatge a sobre.

Na Mònica i en Sebastià amb dos fills petits que porten els mateixos noms dels pares; Mònica i Sebastià i en Joan Pons, el missatge, viuen i duen l'explotació de la finca. Al preguntar-li per si avui en dia es pot viure del camp, en Sebastià diu que de la producció de llet no, del formatge encara sí. I és que la llet, diu, la paguen a 0,30 euros quan el pinso els costa 0,47, o sigui venent la llet hi perden doblers. A més si les cries de les vaques són femelles, se les queden com a vedelles per renovació del remat. Però si son mascles, els paguen només 50 euros per cap, que si compten els mesos que mamem fins que els venen, també hi perden doblers.

Tot i així, na Mònica i en Sebastià aposten pel camp, sense escatimar les hores de feina que hi dediquen, apostant per diferenciar el producte, tot i que hi troben algun entrebanc, com el no poder-lo comercialitzar com DO. Però si, com formatge artesà diferent. Tampoc poden ser les fogasses quadrades com les de sempre, sinó que han de ser rodones, per diferenciar-les de les clàssiques de Menorca de tota la vida. Tot i així i a través d'un distribuïdor a Menorca, el formatge de pebre i herbes de Titant Nou, està posicionat arreu de Menorca. A Maó en una tenda delicatessen molt cèntrica i davall sa Plaça. I a la Península el podem trobar a Barcelona, València i Granada, promocionant-lo pel sistema de degustacions que és el més eficaç.

Com ja em coneixeu us diré que apostem per consumir productes de ca nostra, productes del nostre camp menorquí, una manera de donar suport a la nostra pagesia, i als joves que no tenen feina... Penseu i plantegeu-vos si el camp pot ser una alternativa...
Per acabar us oferiré una recepta que em vaig fer: Agafeu uns talls de llom els saleu i poseu a sobre una tallada de tomàtiga amb un poc de sal i sucre i al forn, quan està gaire bé cuit i poseu una bona tallada de formatge d'herbes o de pebre a sobre de les de tomàtiga, el deixeu que es fongui una mica i, bon profit !
–––
http://tiretirepermenorca.blogspot.com