TW
0

Recentment ha estat noticia l'augment desproporcionat del nombre de nous empadronaments en tots els municipis de l'Illa respecte a anys anteriors. Sembla ser que aquest increment de l'interès en residir a Menorca estaria directament relacionat amb l'actual exigència d'haver de presentar el certificat de resident abans d'embarcar a qualsevol dels vols que operen damunt la nostra illa, això sí amb el legítim propòsit de gaudir del descompte per resident que l'Estat atorga als residents de les illes Balears, i com se sap els potencials beneficiaris només són aquells que resideixen d'una manera continuada en aquesta comunitat.

Si aquest certificat de residència demostra d'una manera palpable que la persona portadora resideix d'una manera continuada damunt la nostra illa no queda tan clar, però al menys si demostra que disposa d'un habitatge, potser fins i tot de propietat, en el que pot declarar que hi viu, i segurament també demostra que viatja prou sovint a la nostra illa perquè li convingui empadronar-s'hi i gaudir del descompte de resident. Potser millor no indagar amb profunditat com feia aquesta mateixa persona per beneficiar-se del descompte de resident fins ara, abans de la recent exigència de presentar l'esmentat certificat, si encara no estava empadronada, o potser sí que hem de pensar que hi hagut realment una sorprenent coincidència entre aquesta recent exigència i el nombre de gent interessada en residir damunt la nostra illa.

Però la cosa és que ens hem de congratular de què hagi augmentat el nombre de residents damunt la nostra illa, perquè sens dubte pot servir per animar la nostra malparada economia local, nous residents que faran consum i despesa en els nostres establiments. Com se sap Menorca està plena de molts habitatges els propietaris dels quals no hi resideixen durant tot l'any però que en canvi sí els hi vindria molt de gust venir amb més freqüència, és de suposar que és aquest el motiu pel qual van adquirir dit habitatge. I també seria motiu de congratulació, dons la seva presència reiterada damunt l'illa també seria una ajuda important per la nostra malparada economia. Però també se sap que actualment les tarifes dels vols que operen a Menorca són notòriament prohibitives per a la majoria de les economies domèstiques, i això no anima precisament a què es desplacin en la freqüència desitjada a gaudir dels seus habitatges i de les virtuts de l'illa, amb un patent detriment per la nostra economia local.

No seria d'estranyar que algun d'aquests propietaris a fi de gaudir més sovint de les dites virtuts insulars doni per fet que passa el temps suficient damunt l'Illa, perquè li doni el dret d'obtenir la residència i de pas el descompte per volar. En realitat es calcula que damunt l'Illa hi ha al voltant d'uns 10.000 residents que no hi viuen regularment, i que són molt importants per l'economia local, gràcies al beneficiós descompte per resident que els permet venir més sovint.

Fins aquí tots contents, però la cosa és que això implica un greuge comparatiu per molts altres potencials visitants que no tenen el privilegi de tenir un habitatge propi damunt l'Illa i optar també a la residència, i perdoneu la reiteració, i així beneficiar-se del descompte de resident. I a part d'aquest greuge comparatiu, no seria encara molt més motiu de congratulació si molts més visitants poguessin venir a gaudir de les virtuts de l'Illa i animar l'economia local?

Òbviament està molt bé que els residents tinguem preus assequibles per volar, però no seria molt millor per a l'economia local, que lògicament afavoriria a tots els residents, que les tarifes sobretot fossin assequibles per tothom?

Des de la plataforma hem denunciat repetides vegades que allò sens dubte que falla és l'actual sistema de descompte per a resident, perquè és un sistema pervers, doncs fomenta la apujada subreptícia de les tarifes per part de les companyies aèries, és insolidari, doncs només afavoreix als residents, és incòmode, per la paperassa a què obliga, i sobretot perquè no ajuda a millorar l'economia de l'Illa com ha quedat patent durant tots aquest anys.
És hora de canviar de sistema. Però benvinguts els nous empadronats.