TW
0

CARTA DESDE BANGKOK, TAILANDIA

Francisco Caules

Amb un parell de cartes meves des de Tailàndia he començat a exposar la idea de creació d'una nova reserva marina a la nostra illa. Donada l'apatia i el 'semenfotisme' que en general caracteritza el nostre caràcter menorquí, i més especialment el maonès, no ens ha sorprès gaire el poc ressò que la nostra proposta ha tingut entre els lectors del "Menorca". Només dues cartes al director i signades per persones amb cognoms no menorquins han comentat el tema.

Les nostres al·lusions als amants de la naturalesa, al GOB, a la Conselleria del Medi Ambient del CIM I als ajuntaments de Sant Lluís I de Maó "han caído en saco roto" com diria el president del Govern balear des de Palma. Però si aquell article al "Menorca" "El mar mort de Sant Lluís" del 22 d'agost pareix que no l'hagi llegit ningú avui tornarem a parlar de la possible Reserva Marina del Sud de Menorca.

És un fet que la costa sud i molt especialment la mar que va des de l'Illa de l'Aire, l'escull d'en Caragol, ets illots de Binissafúller i fins més enfora de Cap d'en Font …està morta. Fa més de 15 anys que han quasi desaparegut la majoria de peixos i algues. Ens trobem amb una mar morta I sense vida submarina. No volem cercar culpables ni volem acusar ningú. Els pescadors "domingueros" diran que es culpa dels submarinistes amb fusell, els pescadors professionals ho atribuiran a aquells que amb botelles baixen a 20 o 30 metres per cercar anfossos i el que caigui, els bussejadors sense armes diran que la pesca d'arrossegament i les xarxes a prop de la costa… tothom hi deu tenir part de culpa. Però anem a cercar solucions.

Des que el Govern Balear va crear ja fa uns quants anys la Reserva Marina de la Costa Nord de Menorca s'ha produït lo que sembla un miracle. Milers de peixos de tota casta han tornat a poblar les aigües protegides per la dita reserva. S'ha de felicitar la bona vigilància de SEPRONA perseguint com s'ha vist molt recentment els pescadors furtius, malgrat que de vegades no pot aturar a tots els "aprofitats". Avui és un plaer tornar a veure vida al mar de tramuntana. L'èxit de la Reserva del Nord de Menorca ens mostra com és possible regenerar i que la vida torni al fons de la mar esquilmada per la pesca incontrolada. I no solsament dins els límits de la Reserva, avui com ho poden corroborar els pescadors de Ciutadella hi torna a haver molt més peix a la costa de ponent. Els peixos poden criar dins la Reserva I s'estenen fora d'ella.

Per què aquest miracle de recuperació biològica no es pot reproduir a la costa sud? Ecològicament la Reserva de la Biosfera ha d'incluir les nostres costes i el succés viscut a la costa Nord és un punt positiu. Tornar a tenir pesca tant per als "domingueros" que calen quatre palangres o pesquen amb volantí, com per als bous professionals és el que es pot aconseguir amb aquesta nova Reserva Marina de la Costa Sud de Menorca. Un cert control dels submarinistes per diversió i dels clubs de busseig I marcar unes zones de total protecció de pescar farien que com al Nord en pocs anys la vida hagi tornat a la mar als voltants de l'illa de l'Aire i a la part més meridional de Menorca.

Exposarem a la Conselleria del Medi Ambient del Govern Balear I personalment al Consell Insular de Menorca, a l'IME i al GOB com la creació d'aquesta nova Reserva afavoriria els menorquins i podria esser un atractiu més per al turisme de naturalesa. Sense poder competir amb la riquesa dels mars tropicals, la fauna marina mediterrània ben protegida tindria la bellesa d'un gran aquari.

A veure si ara tenim un poc més de sort i podem sentir una mica de reacció davant d'una proposta que ens faci deixar per un moment de pensar en rescats, primes de risc i en la senyora Merkel. En uns dies tornarem a parlar del resultat de les entrevistes amb els organismes i autoritats que puguin decidir. Ah! I com bons demòcrates ens agradaria poder sentir també la veu dels que per qualsevol motiu creguessin en la manca d'oportunitat per motius econòmics dins l'actual crisi i exposessin la seva opinió si fos negativa.