TW
0

La celebració de la setmana de la mobilitat es va fer a Maó ocupant el sector oest del carrer de Ses Moreres per a activitats dels que van a peu. ¿Vol indicar açò que l'Ajuntament està sondejant la prolongació del centre per a vianants, o amb ús compartit, fins a l'Esplanada? La coincidència de l'eix comercial principal amb l'entrada central dels cotxes al casc antic, com està ara, representa un retard inexplicable en la gestió de la mobilitat. Aquesta qüestió no es pot deixar en segon terme, com un problema exclusiu de Policia, ja que està molt relacionat amb la configuració urbanística i el funcionament de la ciutat. Seria del tot raonable que des de l'estació d'autobusos fins al mercat, tot l'eix comercial fos peatonal o amb prioritat absoluta per als vianants, ja que així es milloren els centres, en el moment que hi hagi conflicte entre cotxes i vianants. El pas de cotxes per l'Esplanada seria transversal, més que d'entrada. Basta veure les passes que han donat Ciutadella, Alcúdia, Es Mercadal, Alaior, i tants pobles propers que han reorganitzat el centre històric.

L'harmonia al carrer i la qualificació de l'espai, cuidant arbres i equipament, evitant la intromissió dels cotxes i cuidant l'espai públic, son necessaris per a qualsevol centre comercial. Per contra, els comerciants sempre es preocupen, amb raó, per la disponibilitat d'aparcaments. S'han de disposar, a una distància raonable i un preu ajustat. L'avinguda Menorca seria una interessant bossa d'aparcament si s'adapta el seu preu a un nivell inferior a l'actual, ja que no està justament a peu del centre i els preus de la zona blava s'han de modular en el valor just perquè s'emprin i no estiguin sempre plens però tampoc buits. També els aparcaments coberts juguen un paper essencial per complementar la superfície disponible de pàrquing.

Degut a aquesta falta d'atenció a com funcionen els carrers, que no és un tema només de Policia, sinó de més ample contingut per a la ciutat, mai no s'ha pensat com entrar els cotxes sense crear aquesta mescla de compradors, turistes i cotxes tan incòmoda per a tothom. ¿Per què no entrar a Maó pels canals naturals, els que condueixen directament al centre històric per carrers comercials secundaris? Potser s'entendria millor la ciutat sense tots els actuals recorreguts en ziga-zaga. Entrar per Sa Raval fins l'arc de sant Roc i pel Camí des Castell fins l'església del Carme, i potser també pel carrer de Gràcia, com alternativa a l'actual entrada única cap a envestir la zona peatonal, per l'Esplanada. No hi ha raó per seguir amb els mateixos recorreguts per als cotxes que quan entraven els carros cap al mercat, fa cents d'anys. La incomoditat i confusió de l'actual circulació perjudica clarament l'ús de la ciutat.