TW
0

Quan un busseja en els arxius antics a la recerca de fotografies, revistes, llibres i relats d'antany i ho compara amb l'actualitat, s'adona de com aquestes "històries" han estat capaces de modelar l'actual societat.

Els propers dies 3, 4 i 5 de novembre, la comunitat salesiana de Ciutadella rebrà l'urna que conté una relíquia de Don Bosco, en pelegrinatge per totes les cases salesianes del món preparant la celebració del bicentenari del seu naixement. Amb aquest motiu s'estan preparant tot un seguit de activitats per celebrar tan peculiar esdeveniment i estendre el coneixement d'aquest sant, patrimoni de tota l'Església. Se'l coneix com el sant de l'alegria i dels joves, patró del cinema i dels malabaristes, fundador dels salesians i que va ser capaç d'avançar-se diverses dècades al seu temps en plantejar nous escenaris en la relació Església-Societat, d'implantar el seu innovador sistema pedagògic preventiu entre els joves a la recerca de formació personal, humana, laboral i també religiosa.

Precursor de la Formació Professional com a camí per a la formació laboral de la joventut necessitada, com a pas previ a la seva incorporació al món laboral.

Treia a la joventut del carrer i els oferia, primer pa, després una mica de sana diversió per procurar-los alegria, formació laboral i humana, i al final els sol·licitava la seva ajuda per continuar la seva labor amb nous joves. Amic de gent poderosa del moment, a la qual demanava ajuda per realitzar la seva labor amb els més necessitats.

La simpatia i bondat de Don Bosco enlluernava els qui el coneixien. Durant la seva visita a Barcelona es va entrevistar amb D. Antonio Anglada Bonet, en aquest moment estudiant de dret a la Ciutat Comtal, i que posteriorment va exercir de notari de la nostra ciutat durant més de 40 anys. D. Antonio es va convertir en el primer cooperador salesià laic d'Espanya i gran col·laborador de l'obra salesiana de Ciutadella. Va escriure diversos articles al "Vigía Católico de Ciudadela" sobre la labor dels salesians a Sarrià que van enlluernar al pare Pareja per la similitud de les seves inquietuds formatives envers la joventut ciutadellenca, i per la devoció que els salesians professaven a la Verge Auxiliadora, devoció que a Ciutadella feia molts anys que es germinava.

Tal va ser el convenciment del pare Pareja amb el sistema educatiu de la congregació salesiana que deu anys abans de l'arribada dels salesians a Ciutadella va iniciar les obres del que seria el primer santuari d'Espanya dedicat a Maria Auxiliadora, de l'oratori festiu San Francisco de Sales i del Col·legi Salesià. D'aquesta forma Ciutadella es convertia en ciutat salesiana sense salesians durant deu anys.

Més de cent anys després, la nostra comunitat segueix recollint el fruit de l'esforç realitzat per moltes persones que han col·laborat amb Calós, especialment dels salesians que han dedicat uns anys de la seva vida a la formació de la joventut basant-se en la raó, la religió i l'amor. És un bon moment per expressar gratitud cap a Don Bosco i els seus salesians, i aprofundir en el coneixement de les obres d'un sant que va saber connectar amb la societat i que segueixen estant en plena actualitat. (www.conoceadonbosco.com)