TW
0

L'any 2000, amb el canvi de mil·lenni, 189 països de Nacions Unides van signar el compromís de treballar conjuntament per a la consecució de vuit propòsits de desenvolupament humà per al 2015 que són coneguts com els Objectius del Mil·lenni. La pobresa, l'educació, la igualtat, la infància, la maternitat, la malaltia i el medi ambient són condicions que determinen directament el desenvolupament i creixement integral d'una persona. A través de diversos indicadors, aquests països van marcar un full de ruta que persegueix eradicar la pobresa i la fam al món, reduint la desigualtat, la mortaldat a la infància, a la maternitat i en la malaltia i promovent l'ensenyament primari universal, el suport del medi ambient i l'associació per a la justícia mundial. Perquè El desenvolupament humà passa per les possibilitats que té la persona en el seu medi, per això els objectius del mil·lenni pretenen treballar en ajudar els països a millorar aquestes possibilitats laborals, educatives, sanitàries ... que garanteixen les condicions de vida digna a llarg termini.

Quan només falten tres anys per arribar a la data límit, Nacions Unides alerta que 60.000 persones moren cada dia de fam al món, 1.400 milions de persones pateixen pobresa extrema i gairebé 1.100 milions de persones pateixen fam. La mateixa Organització afirma que amb una inversió anual de 44 mil milions de dòlars s'eradicaria la fam en un termini de 10 anys. Economistes acreditats han calculat que amb els diners que els governs han donat en aquests dos últims anys als bancs s'hagués acabat amb la fam al món durant 54 anys. A més, està demostrat que amb els recursos actuals del món es pot alimentar el doble de la població que l'habita. Però l'objectiu no és només eradicar la pobresa i la fam com a simples xifres, sinó possibilitar el desenvolupament i donar suport a la gestió dels recursos propis en els països més desfavorits, com a forma de promoció econòmica, política i social, que asseguri i garanteixi la seva subsistència a llarg termini.

La pobresa és un dels majors condicionants a l'hora d'accedir al compliment dels objectius del mil·lenni. Si el percentatge de persones que viuen sota el llindar de la pobresa augmenta, les possibilitats d'accés a condicions de vida més favorables i dignes disminueixen, de manera que el desenvolupament social s'alenteix i provoca desigualtat, fam i injustícia.

El 17 d'octubre, Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa convoca a tot l'estat espanyol a que la majoria de sectors socials s'uneixin en la Setmana de Mobilització que té com a lema "Els retalls generen pobresa. Rebel·la't". És el moment de reivindicar un major esforç mundial per l'eradicació de la mateixa, per part dels governs, la classe política, les transnacionals...I, especialment, és el moment de prendre partit com a ciutadans en aquesta reivindicació.

No hem de permetre que el context econòmic i social en el que vivim ens condueixi al risc que les persones ens arrepleguem dins nosaltres mateixos. La por davant la situació econòmica i la incertesa sobre el futur, la desconfiança en l'activitat política, el desconcert davant informacions i desinformacions, pot fer-nos caure en aquesta actitud de resignació. Per açò, es fa imprescindible comprendre que la lluita contra la pobresa és un acte de justícia i solidaritat envers els altres que s'ha de fer des de la coherència, la transparència i des d'una mobilització global sense exclusions de cap tipus.

Caritas Diocesana de Menorca participarà en aquesta setmana de mobilitzacions amb l'organització d'uns actes que se sumen a la lluita contra la pobresa que fa l'Església des de fa més de 90 anys a través de la campanya del Domund que es desenvolupa en aquestes mateixes dates. Les dues són accions que fan present la prioritat de l'Església en la seva opció pels últims, des de la fidelitat de l'Evangeli, per aconseguir la mateixa finalitat: l'eradicació de la fam i la pobresa que hi ha en el nostre món.

Per aquests motius, des de Caritas volem compartir les nostres preocupacions amb la població, donar a conèixer les nostres inquietuds sobre aquesta qüestió i reclamar una major consciència de la importància de combatre la pobresa i de treballar per a les persones, per la seva dignitat, pel seu desenvolupament humà, en definitiva, per un món més just.