TW
0

Menorca ha estat sempre una illa tranquil·la. Vaig arribar de la península fa quinze anys per una oferta d'ocupació i, l'estabilitat laboral que vaig trobar aquí em va possibilitar portar una vida folgada, sense grans luxes que tampoc necessito. La història, des d'aquest punt, és comú a la de moltes altres persones. Vaig formar una família amb la meva parella i vam tenir dos fills. Amb aquesta perspectiva, un bon dia vam decidir hipotecar-nos tenint en compte les possibilitats que ens oferien les entitats bancàries i partint de la idea que pel mateix preu al mes, en trenta anys tindríem un habitatge de la nostra propietat. Comprar un cotxe nou també ens va suposar una despesa que ens va cobrir en còmodes terminis i sense majors reticències el mateix banc.

És curiós, si miro cap enrere, tot semblava tan fàcil i la meva vida tan ordenada ...! Però no aconsegueixo trobar el punt d'inflexió, el moment concret en què tot això, per circumstàncies alienes a mi, va canviar de manera tan dràstica. Fa uns quatre anys recordareu que es va començar a parlar de crisi, si bé ja havien sonat campanes sobre una amenaçadora bombolla immobiliària.

Segueixo sense entendre la situació, el món financer em ve molt gran i no sóc capaç de desxifrar moviments econòmics de dimensió mundial, tan allunyats de la vida quotidiana. I, m'espanta el caire xenòfob i racista que es respira en les opinions i actituds d'algunes persones quan cerquen les causes d'aquesta crisi.

Em va doldre enormement haver-me d'acomiadar del meu amic Darwin i la seva família l'hivern passat. Van decidir tornar, deixant enrere un futur incert aixafat per un present inviable -prop de mig milió d'immigrants han retornat al seu lloc d'origen durant 2011, segons EURES-. Potser aquest retorn ha estat el primer senyal, el primer símptoma d'una crisi que es va acarnissar de ple amb les persones i que va començar a donar els seus primers cops de manera esglaonada, com si tingués un ordre de prioritat per a cada "col·lectiu".

Poc temps després la meva parella va començar a tenir problemes amb el seu sou. Durant dos mesos va deixar d'ingressar la nòmina completa i, al tercer, l'empresa va decidir prescindir dels seus serveis a causa d'un obligat reajustament de plantilla que va deixar a les portes del SOIB a cinc companys més. Ara està esgotant el subsidi d'atur i els seus ingressos amb prou feines arriben als 500 euros, com a prestació per un salari mitjà que no arribava ni tan sols als mil euros al mes. La temporada d'estiu a l'illa ha estat fluixa -segons PIME un 56,78% de les empreses turístiques de Menorca han notat un descens en els seus ingressos-. Les persones, les quals la seva trajectòria professional depèn del turisme saben millor que ningú el que això implica. La meva parella, una d'aquestes persones, no va poder aconseguir un lloc de treball quan la temporada li era més propícia. A l'hivern, la possibilitat disminueix i el seu optimisme s'esforça per tombar a la desesperança.

No ho diu, però l'hi noto. Ahir vam haver de fer front a l'inici del curs escolar –la OCU assenyala que cada família espanyola assumeix una despesa mitjana de 640 euros per fill-. L'expressió en els seus ulls en ser conscient que no pot aportar més i que depèn de mi per arribar a final de mes, em va trencar el cor -el nombre de llars amb dificultats per arribar a final de mes ha passat del 26,8% el 2007 al 30,6% el 2010, manifesta INE-MCV-. Sap, com jo, que aquest any els nostres fills no podran continuar les activitats extraescolars que van realitzar altres anys i que a l'escola no rebran una atenció tant personalitzada com els altres anys. En el cas de les Illes Balears les retallades en educació, segons informa UGT, ha suposat una retallada de 37 milions d'euros i la suspensió del programa PROA.

Per ara, jo segueixo amb ocupació fixa a la mateixa empresa que em va contractar el 2009. No obstant això, començo a tenir veritable por, ja que els seus comptes cada trimestre minven i les perspectives són realment negatives.

La hipoteca no entén d'endarreriments - si durant el 2007 hi va haver 723 execucions hipotecàries a Balears, el 2011 van pujar a 2.133 i, durant el primer semestre de 2012 ja són a la xifra de 1.306-; tampoc les factures de llum i aigua.

Al meu voltant, observo i conec situacions d'expedients de regulació d'ocupació - en els últims anys a nivell estatal han passat de 93 a 694-; salaris i condicions laborals precàries- a l'Estat espanyol hi ha entorn a 2,5 milions de "treballadors pobres", el que suposa el 14,4% de la població activa ocupada-; acomiadaments -37.243 a nivell nacional durant aquest any-; baixades de sou, fallides d'empreses - Balears és la comunitat autònoma on el 2011 va augmentar més la fallida d'empreses sense concurs de creditors, un 37,1%, fins a assolir la xifra de 351 signatures-; i, el que és pitjor, les seves conseqüències, les que afecten ja, despietadament, a molts dels meus coneguts. Crec que hem arribat a un punt en què tot el món coneix una família del seu voltant que depèn de diferents ajudes per tirar endavant.

De vegades em refugio en el consol de la bona salut, la meva i la de la meva família. És el que em queda, perquè resulta que també ara emmalaltir és un luxe. Si la meva parella no troba feina s'haurà de beneficiar de la meva targeta sanitària, igual que els meus fills. Però sabeu que hi ha situacions pitjors.

Un gran nombre de persones han quedat sense accés a la sanitat pública, la qual ha quedat supeditada a la cotització laboral segons l'última reforma sanitària, quan a Espanya, des de 1989, el seu finançament procedeix majoritàriament (78%) dels impostos que paguem quotidianament els espanyols i els immigrants.

Les xifres que maneja Caritas a nivell nacional són esgarrifoses. Actualment, el percentatge de persones que viuen per sota del llindar de la pobresa és superior al 23%. a xifra encara és més dramàtica en el cas de la pobresa infantil, dos punts per sobre de l'esmentada - un de cada quatre infants a Espanya és pobre i en Balears un informe d'UNICEF destaca que un de cada tres fillets viu per sota del llindar de la pobresa-.
A Menorca, un 15% de les persones que ha atès Caritas mai havia recorregut a l'entitat, és a dir, són persones que han passat de la vulnerabilitat a la pobresa, afectades principalment per l'atur creixent.

Segur que la pobresa és major encara del que aquestes xifres indiquen, perquè per a mi pobresa és no poder comprar roba per als meus fills, no poder proporcionar una dieta equilibrada, no poder afrontar les despeses de l'escola ...

Per a mi pobresa és no poder accedir a una ocupació digna, no poder pagar la factura de la llum o haver de tornar a casa dels teus pares per no poder assumir la despesa d'un habitatge i dependre de la seva pensió de jubilació ... Per a mi pobresa és tenir por de no arribar a final de mes, tenir por de perdre la feina i tenir por de recórrer a la caritat. Però, abans que res, per a mi pobresa és haver d'arribar a considerar un luxe el dret a l'ocupació, el dret a l'habitatge, el dret a l'educació i la sanitat públiques, el dret a l'alimentació i al desenvolupament ...

Perquè no veig tan llunyà el dia en què em toqui empassar-me l'orgull i anar a Caritas a la recerca d'ajuda, ni veig tan llunyà el dia en què a Menorca passegin pels carrers persones en situació de mendicitat. Perquè aquest dia ho veig a prop, perquè no vull que l'illa arribi en aquesta situació, el dia 17 d'octubre acompanyaré a Caritas en la seva denúncia i participaré activament en el dia mundial contra la pobresa. Potser l'alerta que no vaig saber llegir en el seu moment, sigui aquesta en la seva forma positiva.
––––––––
Dades i fonts
Retorno (EURES) : http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=es
Cifra parados Menorca (IBESTAT): http://www.ibestat.com/ibestat/page?f=default&p=inicio
Turismo (PIME) : http://www.pimemenorca.org/noticias/2012/09/estudio-evolucion-temporada-turistica-%E2%80%93-agosto-2012
Parados España: www.ine.es
Educación: http://educacionsinrecortes.blogspot.com.es/p/manifiesto.html
Recortes ayudas sociales: www.pobrezacero.org
Ejecuciones hipotecarias, ERES Y despidos: http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder_Judicial/En_Portada/Aumenta_un_35_por_ciento_los_concursos_de_acreedores_presentados_en_los_juzgados_durante_el_segundo_trimestre_de_2012
Quiebras de empresas: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/30/baleares/1327941809.html
VI Informe FOESSA sobre exclusión y desarrollo social en España
VII Informe del observatorio de la realidad social - septiembre 2012
Memoria Caritas Menorca: http://www.caritasmenorca.org/MemoriaCaritas2011.pdf