TW
0


Exigir que acabi amb la pobresa és la nostra responsabilitat. Un any més ens rebel·lem contra la pobresa. Una pobresa que ataca directament els drets humans de milions de persones a tot el món.

Mentre els països de rendes altes i les elits socials tenen cada vegada més, 1.300 milions de persones viuen en pobresa extrema arreu del món i gairebé 1.000 milions passen fam i no tenen accés a l'aigua potable i altres serveis bàsics com la salut i l'educació . Alhora, Espanya, s'empobreix i això es deu a la implantació de polítiques que restringeixen drets, generant gairebé un milió de nous pobres cada any. Ja són més de 12 milions i mig de persones que viuen en pobresa i en risc d'exclusió, gairebé el 27% de la població. Perdem drets bàsics en ocupació, educació, igualtat, sanitat, cultura ... No perquè no hi hagi prou recursos, sinó per la profunda injustícia d'un sistema que no promou un repartiment just ni equitatiu. Aquestes xifres són escandaloses, és la nostra responsabilitat exigir que s'acabin.

Aquest panorama és la conseqüència d'un sistema injust i de decisions polítiques que privilegien el creixement econòmic i el lucre per sobre de la justícia i la solidaritat, que s'inclinen davant el poder dels mercats, en lloc de promoure un desenvolupament equitatiu, just i sostenible per a tota la humanitat, que prioritzen el dèficit econòmic sobre el dèficit social, que consideren els drets socials com un privilegi per a èpoques de bonança econòmica i no com un deure que els Estats han de garantir.
Els mercats no poden dirigir el món ni les vides de milions de persones. El centre de les polítiques públiques han de ser les persones i no el lucre sense límits.

LES RETALLADES GENEREN POBRESA I DESIGUALTAT. Les retallades progressius soferts per la cooperació espanyola no són, ni de bon tros, proporcionals amb la pèrdua de riquesa d'Espanya en aquests moments de crisi. No és comprensible que la mitjana de les retallades dels ministeris per al 2012 hagi estat d'un 17% mentre el pressupost del Ministeri d'Exteriors i Cooperació va disminuir el 54.4% i el de l'AECID un 56,4%. Les retallades que s'han donat redueixen la Cooperació al Desenvolupament a gairebé a la meitat (47,6%), amb gravíssimes conseqüències per als països més pobres.

A Espanya les retallades socials estan significant la disminució d'ajudes en serveis socials a 3,3 milions de persones, la pèrdua de qualitat de l'educació i de la sanitat, ocupació precària, més atur, pèrdua de poder adquisitiu, exclusió social, i més retrocessos en el gaudi de drets humans. La disminució de recursos destinats a inversió social tindrà conseqüències gravíssimes en les persones més vulnerables i, en particular en les dones.

Les mesures d'ajust que s'estan prenent generen nivells de desigualtat intolerables que condicionaran el futur de les properes generacions, limitaran la seva capacitat d'exercir els seus drets, el seu benestar ... Amèrica Llatina i Àfrica van viure el mateix en dècades passades i el resultat ha estat nefast per milions de persones que han estat llançades a la pobresa. Per què insistir en polítiques que sabem que tindran tant cost humà?

EXIGIM UN CANVI DE MODEL PERQUÈ L'ACTUAL HA DEMOSTRAT QUE NO FUNCIONA. És injust que estiguin que els serveis bàsics siguin precaris com la cobertura sanitària, l'ajuda a la dependència, l'educació en el medi rural, l'alimentació infantil en menjadors escolars, les ajudes a la desocupació, que es penalitzi a persones malaltes i se'ls assenyali com a causants del dèficit en el sistema sanitari.

És injust que les mesures d'ajust afectin directament a la població infantil que rebrà una alimentació desequilibrada i insuficient. També ho és que es retrocedeixi cap a un model en el qual les dones es veuran relegades a un segon pla i no podran exercir lliurement els seus drets humans.

La crisi no pot ser l'excusa per retrocedir en drets, per eliminar les polítiques públiques redistributives i garants del benestar social, entre les quals s'inclou la cooperació al desenvolupament i la inversió social. Sí, hi ha opcions perquè hi ha altres maneres de construir el món que volem, i sí, hi ha diners per fer altres polítiques. Els serveis públics es financen mitjançant els impostos, no s'entén com aquests s'incrementen i els serveis públics disminueixen.

Per lluitar efectivament contra la pobresa, necessitem crear un món just i sostenible, en el qual tots els éssers humans puguin gaudir els seus drets, i gaudir d'una vida lliure de violència i de pobresa. Per sortir de la crisi necessitem construir una societat més justa i solidària, que es fonamenti en el respecte dels drets humans, en la lluita contra la desigualtat, en la recerca de propostes inclusives i sostenibles per a tots.

Tenim els recursos i capacitats per poder acabar amb la pobresa i les desigualtats, però necessitem el compromís i la responsabilitat dels Estats i de la ciutadania.

Acabem amb el frau fiscal, amb l'evasió i l'elusió d'impostos, amb els paradisos fiscals. Fem que les transaccions financeres internacionals paguin impostos i llavors podrem controlar el dèficit sense acabar amb els drets de les persones. Les xifres parlen per si soles: per cada dòlar que Àfrica rep com cooperació al desenvolupament, surten tres dòlars com flux il·legal de capital. I només a Espanya, el frau fiscal anual és de 90.000 milions d'euros.

HI HA ALTERNATIVES:

1. Exigim que les polítiques públiques protegeixin, promoguin i garanteixin tots els drets civils, polítics, laborals, econòmics, socials, culturals i mediambientals. Els drets humans no són un luxe únicament viable en temps de prosperitat. Garantir-los, és la finalitat última de la política i de l'economia.

2. Exigim que la lluita contra la pobresa sigui una política d'Estat que abast tots els nivells del govern (central, autonòmic i local), independentment del grup polític que estigui en el poder.

3. Exigim el compliment del 0,7% del PIB per a Ajuda Oficial al Desenvolupament el 2015 i que es destini un 30% del PIB a inversió social (sanitat, educació, dependència, protecció social), igualant la mitjana a nivells europeus.

4. Exigim que els recursos públics per resoldre la crisi s'obtinguin amb un sistema fiscal progressiu (que gravi més a qui més té i que garanteixi polítiques redistributives).

5. Exigim que es reguli els mercats financers que han causat la crisi que ens afecta tant a Espanya com a la resta del món.

6. Exigim la creació d'un impost a les transaccions financeres internacionals - com la ja aplicada en altres països, l'eliminació dels paradisos fiscals i la persecució de l'evasió i l'elusió fiscal, per obtenir fons suficients per mantenir les polítiques socials, de desenvolupament i mediambientals.

7. Reclamem, un sistema en el qual es garanteixi el dret de totes les persones, de tot el món, a tenir un nivell de benestar mínim, d'acord amb la dignitat humana. Un sistema que promogui la igualtat, la solidaritat, la sostenibilitat ecològica, els drets socials i econòmics i al desenvolupament ple de totes les persones que habiten el planeta.

Podem fer molt. Podem fer-ho molt millor. I podem fer-ho en unitat si posem una mica de la nostra part, sobretot els que més tenen. Però hem de començar a fer-ho ja.