TW
0

Les darreres setmanes m'he reunit amb diverses entitats per presentar-los el projecte de decret de simplificació documental. Han estat trobades que m'han donat l'oportunitat de compartir impressions amb representants de diverses administracions, com ajuntaments i consells insulars, però també un bon nombre d'empresaris i emprenedors.

Aquestes trobades han posat de manifest l'urgència del decret que ja tenim redactat i que canviarà radicalment la manera de funcionar de l'Administració a nivell de documents. Hem pres aquesta iniciativa exclusivament per facilitar les gestions als ciutadans, encara que és cert que també agilitzarà la manera interna de fer feina de la pròpia administració.

Som conscients que l'activitat de les administracions públiques té una incidència immediata en les activitats privades i, per tant, en el creixement econòmic i en la generació d'ocupació. De fet, un càlcul aproximatiu estableix que l'aplicació d'aquest projecte de decret pot suposar un estalvi, com a mínim, de 17 milions d'euros en un any a empreses i particulars (càlcul del valor econòmic de supressió de càrregues administratives regulades per simplificació documental).

Simplificar els tràmits que empreses i particulars es veuen obligats a fer en qualsevol procediment administratiu i impulsar la via electrònica en els procediments. Açò és el que pretenem. Volem acabar amb tantes anades i vingudes a diverses finestretes per presentar el mateix document, amb la pèrdua de temps i totes les despeses que açò suposa. Volem que, per exemple, un emprenedor pugui demanar una subvenció enviant-nos un correu electrònic qualsevol dia a qualsevol hora des de casa seva, i que ens pugui dir "els meus documents són a tal carpeta". No haurà de venir. No l'enviaran a dur cert document a una altra finestreta. No haurà de compulsar més fotocòpies. No haurà de fer més cues.

En aquestes reunions per explicar el projecte de decret m'he trobat, els seré sincer, cert escepticisme. És un d'aquells temes dels quals sempre se'n parla i mai es fa res. Idò, ha arribat el moment. Som conscients de què és un projecte a llarg termini però els primers canvis, les primeres millores, arribaran molt prest.

Amb molt poc temps veuran com la mateixa Administració els dirà tots aquells documents que no ha d'aportar. Disposaran d'un inventari amb tots els procediments del Govern de les Illes Balears actualitzat, amb models i informació d'aquell procés. Els donarem la oportunitat de crear una "carpeta electrònica" per desar-hi en format digital els documents que vulguin i sempre que hagi de fer un tràmit, si ens dóna el permís, hi podrem accedir.

Com veuen la practicitat és molt alta però el gran salt el donarem quan els consells insulars i els ajuntaments es connectin al sistema. Quan açò passi els permetrà accedir a les seves carpetes i el flux d'informació d'una banda a altra serà fluid, ràpid i fàcil.

És evident que quan aquest projecte de decret s'aprovi caldrà cert temps perquè es desplegui i tot funcioni a ple rendiment. Però hem començat a caminar per acabar amb la paperassa. És una nova mostra de l'aposta decidida per l'administració electrònica del Govern de les Illes Balears.