TW
0

En menys d'una setmana s'han produït dos fets extremadament greus per a la projecció exterior de la cultura feta des de Menorca, Mallorca i de la resta de territoris insulars.
D'una banda, el tancament –el passat cap de setmana- de l'Espai Mallorca, un punt de trobada i de promoció per als artistes de les Balears ubicat a Barcelona. Per què a Barcelona? No només pels lligams històrics, socials i culturals, sinó perquè la població catalana és una de les ciutats europees més rellevants, més actives i més conegudes a Europa. S'ha deixat perdre, per tant, un aparador excel·lent per a l'intercanvi d'idees entre els creadors illencs i altres artistes no només d'origen català, sinó també internacional.

De l'altra, la decisió del Govern –feta pública aquest dimecres- de treure les Illes Balears de l'Institut Ramon Llull. En aquest cas, no es tracta només d'acabar amb la projecció exterior de la cultura catalana feta a les Illes o des de les Illes, sinó també de rompre lligams amb la resta de territoris que comparteixen llengua i cultura. Es redueix així la possibilitat de fer visible i d'internacionalitzar la nostra cultura, els nostres artistes, i de retruc es trenca un dels pocs símbols d'unitat de la llengua catalana com era l'IRL, un organisme de trobada de catalans, valencians i balears.

Malauradament, una vegada més la crisi econòmica serveix d'excusa per acabar amb projectes fonamentals per a la pervivència, la continuïtat i l'impuls de manifestacions artístiques diverses. Ara bé, no hem de caure en el parany de creure que totes aquestes accions són fruit només de la situació econòmica; rere les decisions del Govern de les Illes Balears hi ha sobretot motius ideològics i/o partidistes.

És una llàstima que una vegada més, doncs, els nostres representants polítics tractin la llengua i la cultura com si fos una mercaderia al servei dels seus interessos i de la seva ideologia obviant, fins i tot, criteris científics (la llengua és de tots, però no tothom pot parlar de qüestions que pertanyen a la lingüística o a la filologia) i es deixin endur per criteris sectaris i partidistes.

Però no només ataquen la llengua catalana, també maten la cultura. I un poble sense cultura, aïllat i reclòs en ell mateix és un poble sense futur. Què se n'ha fet del lema la cultura ens fa lliures?

Tant de bo que aquestes dificultats serveixin de revulsiu per a la creació literària i cultural arreu de Menorca i de les Illes Balears!