TW
0

Tots nosaltres, des de la nostra fe cristiana, som especialment sensibles i crítics amb les mesures aplicades per a sortir de la crisi econòmica i les seves conseqüències, des de la solidaritat activa amb els moviments i plataformes ciutadanes que s'enfronten críticament a aquesta situació i que elaboren alternatives.

La nostra societat està en constant mobilització. El neoliberalisme econòmic ha fracassat amb la seva sacralització del benefici i dels mercats per damunt de tot, fins i tot del bé de totes les persones. Les classes populars reclamen ara canvis profunds en els principis ètics i valors que regeixen la societat, així com en les formes de vida i d'organització. Així cercam horitzons que il·lusionin i ens ajudin a anar definint aquests canvis, que han de tenir com a finalitat el bé comú. Aquesta recerca no és exigent només per les persones que ostenten el poder econòmic i polític, sinó també per totes i cadascuna de les persones que formam el poble, que formam la societat, ja que no podem continuar fonamentant el sentit de la nostra vida sobre el "tenir", al que ens havia acostumat la tan predicada "societat del benestar".

El nostre "sistema" està mostrant la seva cara més immoral i criminal. Les mesures aplicades pels governs de l'Estat Espanyol, enfora d'activar l'economia productiva estan provocant l'augment constant de l'atur (25%), de la precarietat laboral i social, i de la pobresa en general (21%). Veim com els governs apliquen al conjunt de les classes populars retallades, mesures d'austeritat, augment d'impostos a les classes més desfavorides, flexibilitat laboral, congelació de sous,... i com aquestes mesures no són aplicades als poderosos i als rics del sistema. Constatam que amb la finalitat de defensar el benefici i als mercats "tot s'hi val", i que el deute l'hem de pagar els ciutadans, els treballadors i les treballadores, quan la malversació dels doblers públics l'han feta les classes dirigents.

La vaga general ha estat la concreció crítica i reivindicativa a un procés de constant agressió als drets laborals, socials i ètics de les classes populars.

Davant de l'opressió de tantes persones pel sistema, creim que no és ètic, humà, ni cristià continuar impulsant, obsessivament, mesures polítiques que condemnen a la pobresa i l'exclusió, amb l'eliminació progressiva dels drets socials i laborals. La persona i el bé comú, que són per a nosaltres prioritaris, no han estat una perspectiva d'aquest sistema.

Creim que els criteris ètics, les actituds i les mesures polítiques dutes a terme en la gestió d'aquesta crisi (que no s'ha iniciat aquests dos darrers anys sinó que va començar el dia en que vam creure que podíem gastar més del què ingressàvem) han malmès l'avenç en democràcia. Els fets d'usura manifesta, de malversació de fons públics, de frau, d'engany en l'aplicació dels programes i promeses polítiques han fonamentat una desafecció vers el món de la política i un clar rebuig i allunyament dels nostres joves.

La necessitat de ser i de lluitar per la nostra dignitat de persones i de poble, s'ha convertit avui en una necessitat social.

Com a cristians tenim molt presents les paraules del Concili Vaticà II (del que celebram el seu 50è aniversari): "la joia i l'esperança, la tristesa i l'angoixa dels homes contemporanis, sobretot dels pobres, i de tots els que sofreixen són també la joia i l'esperança, la tristesa i l'angoixa dels deixebles de Crist, i no hi ha res de veritablement humà que no trobi ressò en el cor d'ells." (Gaudium et Spes 1)

Per tot açò:

*Reinvindicam i ens sentim compromesos en la necessitat d'organitzar la vida social, l'economia, la política, des d'altres criteris que no siguin els de la lògica dels beneficis i ens posem a caminar com ja ho fan, des de fa anys, molts homes i dones militants solidaris i moltes organitzacions del poble i de l'Església.

*Defensarem els valors democràtics fonamentals de diàleg, la voluntat d'acord, afavorir el bé comú, la llibertat d'expressió (per açò no podem estar d'acord amb les pressions que sofreixen aquells que, pel motiu que sigui, no se senten cridats a celebrar una vaga), la solidaritat en favor dels més desfavorits,...

*Reinvindicam claredat en els missatges i programes polítics pel que fa a les mesures per sortir de la crisi.

*Ens comprometem a ser persones actives, participatives, crítiques i solidàries en la defensa de la dignitat humana i dels pobles. De la mateixa manera continuarem aprofundint en la concreció, en el dia a dia, del nostre compromís cristià i ciutadà, posant en primer lloc els més pobres i febles de la nostra societat.

"L'Esperit del Senyor reposa sobre meu, perquè ell m'ha ungit. M'ha enviat a portar la bona nova als pobres, a proclamar als captius la llibertat i als cecs el retorn de la llum, a posar en llibertat els oprimits, a proclamar l'any de gràcia del Senyor" (Lc 4,18-19).

Juan Bosco Martí Marqués
Francesc Triay Vidal
Cristòfol Vidal Barber
Joan Febrer Rotger
Llorenç Olives Galmés
Antoni Fullana Marqués
Diego Dubón Petrus
Teresa Jansà
Vicent Llabrés Riudavets
Mª. Antònia Llambias Fiol