TW
0

En el BOE de 27 d'abril de 2011, el Ministeri de Ciència i Innovació garanteix una inversió de cinc milions d'euros (5.000.000 €) per a la construcció del "Centro Bit Menorca". Avui sabem que els doblers estan a Mallorca. Algú els té o els ha desviat per a una altra inversió. El mateix BOE diu que el Centre Bit ha d'estar construït el 31 de desembre de 2013 -i no hi ha cap pedra posada- o s'hauran de tornar…, o potser tot s'amagarà darrera d'una cortina de fum i no es tornaran? I d'aquesta manera quedarà oblidada aquesta milionària inversió a Menorca!

En la vessant política jo -fins ara- sabia que, administrativament, Menorca és Balears i per tant el PIB menorquí deu ser PIB Balear, o tal vegada no ho és! O potser és que som una colònia de Mallorca! De què ens serveix doncs pertànyer administrativament a Balears? Hi contribuïm però no rebem ni el que ens toca legítimament per la nostra pròpia contribució. Els mallorquins no tenen problemes de transport aeri, nosaltres sí.
Les excuses de malpagador les tenim al diari "Menorca" de 19 d'abril de 2012, on es recullen unes declaracions d'Antoni Viader (jefe del Sevicio de Innovación del Parc Bit de Palma), i del director general de Innovación i Desarrollo Tecnológico, Antoni Mateos, amb el següent títol: "El Govern avanza que el Plan de viabilidad pretende que "el edificio no sea un aeropuerto vacío". Sembla que el BIT Mallorca té dret a existir com a balear i el de Menorca no!. O és que -si els menorquins també som balears- el Centre Bit Menorca no contribuirà al PIB conjunt de les Illes? O sigui que ens preparen per a que el Centre Bit no sigui el que estableix el citat BOE. Ens tracten com a una colònia, ho repetesc, com a inferiors. Com es poden acceptar aquests comentaris d'un paternalisme tant agressiu?
Sí, la crisi avui ho justifica tot, en aquest cas no pot justificar la impresentable dilació de "So Govern". Els doblers són a Mallorca, en algun calaix d'alguna conselleria: per posar un exemple, només amb una part del pressupost d'IB3, -30 milions d'euros per al proper 2013- una televisió purament mallorquina pagada també amb doblers dels contribuents de Menorca, se'n podrien fer tres o quatre de Centres Bit Menorca.

Finalment cal recordar que els menorquins, cada vegada més, tenim la percepció que Mallorca és un problema, un gran problema per a Menorca. En aquest sentit cal recordar que la inversió que ens arriba pel BOE de 27 d'abril de 2011 és nostra perquè, entre altres motius, també pagam imposts i per tant la inversió ens la financem nosaltres mateixos. Segons el catedràtic d'Estructura econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño-Becerra, en declaracions al programa "8 al dia" de 8tv del passat dilluns 29 d'octubre, si Balears gestionés els seus propis recursos tindria un superàvit del 11%. Per tant nosaltres (Menorca) contribuïm/financem les altres autonomies en perjudici de la pròpia Menorca. Per tant, l'excusa que no hi ha doblers no és certa, a part del que he dit del pressupost d'IB3.

Finalment, en nom de tots els menorquins, deman al president Bauzá i als polítics de Menorca que posin data de començament de les obres del Centre Bit Menorca. Menorca no pot prescindir d'aquesta infraestructura.