TW
0

La decisió del Govern Bauzá de suspendre de manera indefinida l'existència i el funcionament del Consell Econòmic i Social de les nostres Illes ni està raonada, ni és justa, i, el pitjor, és una decisió profundament antidemocràtica. El Govern, malgrat la majoria absoluta del PP al Parlament de les Illes Balears, no està legitimat per suspendre de manera indefinida una institució creada per l'Estatut d'Autonomia. Una institució que garanteix el dret constitucional i estatutari dels ciutadans a la participació en la vida política, econòmica, cultural o social de la comunitat autònoma, i que promou i possibilita la participació dels agents econòmics i socials en els assumptes públics.

Quin és el motiu de la suspensió indefinida del CES que ha fet el PP? És un motiu econòmic d'estalvi i de contenció de la despesa pública? Crec que no, més aviat la motivació és pura ideologia, la més conservadora, la que posa per damunt dels valors democràtics els valors del mercat, l'estalvi a curt termini, encara que sigui a costa de malmetre la democràcia participativa que ens ha costat tant construir.

Com podem creure que són motius econòmics si la proposta continguda al Pla Econòmic Financer de Reequilibri 2012-2013, pel que fa la suspensió del CES, el Govern quantifica incorrectament l'estalvi que suposa? Saben perfectament que no és correcte, ni cert, el càlcul de l'estalvi que el Govern comunica a l'Estat. Afirmen que l'estalvi anual serà de 583.091 euros, i no és cert. El propi projecte de llei que el Govern ha presentat per a la seva eliminació diu en el seu annexe que el 80 per cent del cost del seu personal serà absorbit pel propi Govern. Es més, el propi vicepresident en la comissió de dia 13 de novembre, al presentar el Projecte de Pressuposts per al 2013, ens confirmà que l'increment d'un 13 per cent del cost del personal de la seva pròpia Vicepresidència Econòmica es produeix per "l'absorció del personal del CES". Per tant, que ens queda de la proposta de supressió del CES? Un estalvi màxim de 170.000 euros!

I per aconseguir aquest estalvi, és normal, lògic i raonable violentar l'Estatut d'Autonomia? El CES, forma part de l'organització institucional de la comunitat autònoma, com organisme de participació col·legiada, creat per l'Estatut d'Autonomia, Llei Orgànica, que requereix per a la seva modificació, majories qualificades al Parlament i en Corts Generals, i que el PP no té aquí; mai una llei ordinària pot suprimir, eliminar o suspendre una institució creada per l'Estatut d'Autonomia. Des de la prepotència que sembla que els hi dóna l'obligatorietat de l'aportació dels recursos necessaris pel seu funcionament, no poden rompre unilateralment acords de tots.

Valorem la feina del CES, la dels dictàmens en la millora de les normes jurídiques, al voltant d'un 50 per cent de les seves observacions s'han incorporat en les normes que regeixen la societat de les Illes, les propostes, els estudis, l'organització de seminaris i jornades...destacant les memòries anuals sobre l'economia, la societat i el mercat de treball. En uns moments tant difícils econòmicament i socialment, no creuen que el CES és més part de la solució que del problema?

A Europa i al món aposten per la governança, per garantir "una democràcia participativa real, en el marc de l'actual crisi econòmica, social i política", assenyalant textualment "que la participació de la societat civil és extraordinàriament rellevant per reforçar la legitimitat democràtica" – segons el dictamen del Comitè Econòmic i Social Europeu de 14 de novembre del 2012-. Aquí, que ens mirem Europa perquè ens resolgui problemes greus com el cost de la insularitat, ens podem permetre fer passes enrere en democràcia? Podem anar a Europa sense el suport i aval de la nostra societat civil organitzada? Ens podem permetre no comptar amb la participació activa de la societat civil, per construir les respostes a la crisi? Pot creure el Govern del PP, aquest govern amb un any d'exercici, que és infalible, que té ell tota la veritat, i totes les respostes?

Si així i tot, haguessin estat motius únicament econòmics, el Grup Socialista ha presentat, sense èxit, un text alternatiu que, complint amb l'Estatut d'Autonomia, possibilitava un estalvi necessari amb la no duplicitat de funcions i la racionalització de l'administració pública: aplicació de l'article 80.2 del nostre Estatut d'Autonomia (el Govern podrà exercir la gestió ordinària de les seves competències a través dels consells insulars i dels ajuntaments), així com suspenent la vigència dels alts càrrecs que amb un únic contingut polític no tenen cap funció específica que no pugui ser exercida pels Consells Insulars i Ajuntaments. I, en segon lloc, impossibilitar les contractacions externes per serveis d'assessoraments que poden ser realitzades pels treballadors de d'Administracions Pública de la Comunitat Autònoma, de manera especial evitant totes les duplicitats d'assessorament jurídic que s'estan produint en la reordenació del sector públic atesa la pròpia existència de l'Oficina de Control Pressupostària. Dues mesures fàcils, senzilles, lògiques, raonables, proporcionals, democràtiques, però sembla que no, ells continuen amb la seva proposta.

Sols així ens queda pensar que són motius ideològics, els que responen a la voluntat d'anular les veus que actuen amb criteri propi, independència i autonomia. Perquè no tot es compra o es ven, i són necessaris molts més arguments, perquè ens permetin defugir de la idea de que en aquestes illes amb el PP al Govern la democràcia està en venda.