TW
0

El nas no creix com en el conte, però un estudi de la Universitat de Granada certifica que amb la mentida no es manté tal qual. Les conclusions del treball expliquen que l'orgue nasal s'escalfa amb l'engany i la punteta ens delata. Fem la prova visualitzant les imatges que publica aquest mitjà de comunicació? Els fotògrafs podrien convertir-se en la variant del tacògraf. Dins del camp dels sentiments la termografia es manifesta i, en ocasions, amb circumstàncies acalorades que poden augmentar la freqüència cardíaca dels qui pateixen.

Un amic que està a l'atur després de la baixada de feina de l'empresa de construcció a la que ha dedicat mitja vida, m'explica que el seu cap li ha comentat que el tornarà a contractar a finals del mes de gener, data en la que esperen comptar amb la llicència d'obra municipal. Està desesperat, perquè no s'hi troba i perquè no entén que s'hagi d'estar–encara- per un permís. A la reina per excel·lència de la meva barriada, títol aconseguit gràcies a les amables converses, li han confirmat una jubilació de 380 euros mensuals. Treballava en una empresa de neteja i disposa de casa pròpia. La pensió serveix per pagar els rebuts de l'IBI, l'aigua, llum i telèfon i accepta les compres del mercat que li porten els seus familiars. En Joan, na Tresa i els dos fills s'han traslladat a la llar dels pares. En Josep ha marxat a treballar a Barcelona, de moment per sis mesos, deixant dona i adolescents, però s'acabava l'atur i la força de cotitzar a la seguretat social comanda. Na Fina compra d'aquí i d'allà a preu d'oferta i està acostumada –diu - a menjar el que pot i no el que vol. Coneix, com ningú, les ofertes dels hipermercats. Tots ells, tenen les galtes ben vermelles i no toleren cap visió Pinotxo més.

Retornant a la prova impresa, d'emocions, n'hi ha de tota mena. Rostes que dignifiquen, acusen o excusen, d'impotència e incapacitat, de retrets, dels que cerquen la fletxa de la nostra pàgina 2 en alça, de tocar poder o d'haver-lo perdut... lluny de recuperar la credibilitat política, la que està situada més en les actituds que en les aptituds. Afrontar el repte suposa abandonar l'arrogància i abraçar la humilitat. El poble de les galtes vermelles s'ho mereix.