TW
0

Pensem en la carretera Maó – Alaior, feta damunt l'antic camí de carro que s'ha anat reasfaltant sense canviar les pendents antigues, fent com una serra, constantment anant amunt i avall. Aquest tram requereix en la futura millora del seu traçat una important correcció de les pendents, desmuntant els punts alts i reomplint els baixos, per augmentar la visibilitat i adaptar la xarxa viaria a les necessitats d'avui, molt diferents de quan Richard Kane la va definir en el segle XVIII. Ho vaig dir fa uns mesos. Modificar els acords verticals en canvis de pendent i els horitzontals en corbes, donaria funcionalitat a l'eix central de l'Illa, i es podria fer amb respecte al territori. En un sentit diferent, i sense tots els col·legiats haver tingut coneixement del text, s'ha publicat una al·legació al Consell referent a la reforma de la M-1, promoguda aparentment pel nostre col·lectiu juntament amb el dels enginyers. Només va arribar un escrit d'un col·lega, avisant de constituir un grup de debat en contra del projecte. Però el Col.legi no ha comunicat cap acord, ni consultat el text.

L'al·legació no aporta nous arguments o solucions. Posar-se baix el paraigües de dos col·legis s'hauria de fer amb una proposta tècnica solvent. Lamentablement, la conclusió de l'al·legació de que parlem arriba a la solució simple de les mitges 'rotondes', ja coneguda i poc eficient. S'hauria d'haver aprofundit més. Una vegada assumit que no es pretén desdoblar la carretera, opció integradora i raonable, açò no lleva que es pugui mirar atentament la manera de fer-la més còmoda, no solament amb la millora de l'amplada que ja va publicar el GOB a la seva proposta de carreteres del 2006, sinó també analitzant de manera fina les pendents, corbes i sortides.

El projecte redactat no es pot valorar només amb les representacions en 3D que hem vist. S'ha de facilitar més informació per poder-lo avaluar. El criteri de disseny de rotondes hauria de prioritzar el soterrament de la via enfront d'aixecar els enllaços per damunt del terreny, ja que segurament ho permeten la major part, i així s'integra millor. Però no necessàriament la via ha de quedar exactament com està, ja que s'ha passat l'època del governador Kane. Crec que en aquesta feina més fina els arquitectes, contràriament al que sembla dir el conseller Alejandre, hauríem de participar. Potser no ho farem junts, ja que alguns no volen millores i altres sí. Recordem, però, que la via més ben resolta de Maó, i potser de l'Illa, la via de Ronda, va ser traçada per arquitectes.