TW
0

Fa uns anys, el dibuixant i guionista Manel Fontdevila, em va envelar un paquet després d'una visita turística a Menorca. Havia anat a la casa on havia nascut el també dibuixant Marino Benejam i Ferrer el vint-i-sis de gener de l'any 1890, i només havia vist una trista placa clavada a l'enfront. Estava indignat.

Manel és un home de metre noranta i més de noranta quilos de pes. Intimida quan s'enfada. Em va explicar, amb aquell aire, barreja d'ós i de persona excel·lent, la biografia del meu compatriota. Fill de forners, als set anys s'havia desplaçat amb la família a Barcelona, ciutat on havia viscut fins a la seva mort. De jove havia estudiat a l'Acadèmia Manuel Alzamora i havia format part de l'elenc de dibuixants de la mítica revista d'humor TBO. Creador de "La familia Ulises", va aconseguir, amb un estil senzill, als antípodes del seu contemporani Ricard Opisso, ressaltar els trets caricaturescos dels seus inoblidables personatges i les seves reaccions davant del món exterior. El ciutadellenc va morir a Barcelona l'any 1975. Les seves historietes, a més de reflectir el món que li va tocar viure, van crear una veritable escola dintre del dibuix humorístic espanyol.

Desfogat, Manel va acceptar que el convidés a un gelat de vainilla de Cas Mèrvol¸ aleshores el millor gelat de vainilla de tot el món. Em sembla que a Ciutadella hi ha un carrer dedicat a Melitón Pérez. No ho sé del cert i no li vaig dir res. Poc temps després, Miquel Àngel Limón, va publicar al diari "El País", un magnífic i complet article que glosava la figura excepcional de Marino Benejam i em va semblar que el deute de Menorca amb el dibuixant de Ciutadella s'hauria mitigat una mica als ulls de Manel. De fet, a Menorca, "envelar" substitueix una multitud de verbs que expressen les idees de "llançar, posar, aplicar, ficar". També significa pegar, aplicar una cosa amb violència. Manel va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i va formar part d'una de les promocions més brillants que ha donat mai la facultat: el director de cinema i televisió Juan Calvo, el realitzador Oscar Aibar, la pintora Marta Espinach, la professora d'universitat i creadora Tónia Coll o l'artista visual Suzy Gómez.

En l'actualitat, Manel és un dels dibuixants més apreciats de la revista satírica "El Jueves". Abans de ser-ne director, guionista i il·lustrador, l'autor de "La Parejita" i de "¡Para ti que eres joven!", va col·laborar a El Víbora, Makoki, Caire i Tótem. Va guanyar notorietat quan, el 18 de juliol de 2007, la revista "El Jueves" va presentar en portada una vinyeta explícita on apareixien els prínceps mantenint relacions sexuals. Aquell nombre, obra de Guillermo Torres i del mateix Manel, va ser retirat dels quioscs per ordre del jutge Juan del Olmo amb l'acusació de delicte a la Corona. A més, el jutge va envelar una multa de tres mil euros al guionista i al dibuixant.