TW
0

Has llegit "Cincuenta sombras de Grey"? Aquesta és, contra tot pronòstic, la frase més escoltada darrerament en les reunions quotidianes. És el primer llibre d'una trilogia que s'ha convertit en tot un fenomen editorial perquè ha venut 20 milions d'exemplars, s'ha traduït a multitud d'idiomes i ja està preparant la versió cinematogràfica. Com tot "bestseller", la polèmica l'acompanya: el multimilionari, l'estudiant i la fascinació que expressen -principalment les lectores- per l'alt component eròtic. Un to de massoquisme que fa llegir als que no han llegit mai. De manera natural i immediata, en poques pàgines, trobem les cinquanta ombres literàries, però no deixa de sorprendre que en un moment en el que ens diuen que el llibre es mor, qualcú aconsegueixi aquest contrast.

La vertadera foscor, però, la tenim en la disminució del foment de la lectura, els retalls en els pressupostos de les biblioteques, en els materials escolars, en els autors, editors i llibreters que han renunciat a un important marge de beneficis per tal de conservar el llibre en paper. Les tabletes disminueixen les vendes perquè ja es poden adquirir textos gratuïtament d'internet. Pareix que hi ha tota una conspiració en contra de l'adorada obra escrita, aquella que trobo barata al comparar-la amb els dies d'il·lusió que et pot oferir o amb qualsevol activitat agradable com una sortida, una entrada al cinema, un concert al teatre o una copa de vi amb els amics.

Salvant les distàncies i adaptant-les al segle XXI, el que mana és una brutal campanya propagandística que pot arribar a situar una novel·la en les primeres posicions del ranking setmanal de vendes, d'aquelles tipus Jazmin o Corin Tellado que anàvem a cercar de segona mà a Can Fiol, a la Plaça Espanya, i que intercanviàvem –per cent pessetes- en l'època de la pre adolescència.

Tristament, la societat requereix el perfum de les històries de fades, un model molt enfora de l'aroma únic. Ombres perdudes en la llum de l'amor per la literatura.