TW
0


Honorable President Bauzà, vaig estar molt sorprès de què us dirigíssiu a mi només entrar al vestíbul del Consell Insular, no hi comptava entre tanta gent, i li agraeixo la deferència envers la meva persona i el col·lectiu a qui represento. Ja us vaig fer saber que no combrego plenament amb el pletòric comentari que me vau fer d'entrada: "un gran pas per Menorca", us vaig replicar: "no sé si tan gran, però un pas sí ho és". Tot seguit us vaig demanar una estona, en un altre moment, per poder dialogar sense presses.

Sobre les 12 i quart el conseller delegat d'Air Nostrum, el Sr Bertomeu, com recordareu, va iniciar la seva brillant i exhaustiva exposició, en un saló d'actes on a més de la vostra presència, hi havia el nostre president insular, Sr. Tadeo, el vostre conseller de turisme, Sr. Delgado, i el vostre director general, Sr. Deudero. També hi havia unes 60 persones, una representació selecta del sector empresarial i de negocis turístics de l'Illa. Estareu d'acord que l'exposició va ser brillant però també exhaustiva, cosa que va fer que es perllongués durant quasi una hora, i no hi va haver temps per cap intervenció per part dels assistents, ni tampoc per escoltar les vostres paraules. Dons havíeu quedat en fer una roda de premsa a la una. Vau sortir totes les autoritats amb la indicació als assistents de que esperéssim en acabar la roda de premsa per seguir l'acte. Vam estar esperant una bona estona, i els assistents, repeteixo, una representació selecta del món empresarial de Menorca, van començar a preguntar-se el motiu de la llarga espera. La consellera Salomé Cabrera ens recomanava que esperéssim, encara que tampoc sabia el temps que tardaria l'espera, ni molt bé el motiu de la mateixa. Poc a poc alguns dels assistents van començar a marxar, uns altres van anar al vestíbul a esperar, allí ens vam assabentar que el Sr. Bertomeu estava fent la mateixa llarga exposició que havia fet abans.

Tampoc sabíem quan duraria el torn de preguntes per part dels mitjans de comunicació. Conforme anava passant el temps el grup que perseveràvem era més petit. Menys mal que la presència somrient de la consellera Salomé Cabrera i la batlessa de Maó, Àgueda Reynés, ens ajudava a perseverar. Però elles tampoc sabien el que duraria l'espera i si encara comptaven amb la nostra presència. No vaig poder esperar-vos més, quan eren la una i quart, les meves obligacions em requerien, sense molt bé saber si havia actuat correctament i si encara confiàveu en la nostra presència per seguir l'acte.

Pràcticament tota la selecta representació del sector empresarial de Menorca havia marxat amb certa perplexitat, per anomenar-ho d'alguna manera, i suposo que també amb ganes de plantejar alguna pregunta sobre el motiu de la vostra visita: la recent posada en marxa de l'OSP en la ruta Madrid-Menorca. Bé així és com vaig viure l'acte, que crec que podrien ratificar els altres assistents.

No obstant amb el vostre beneplàcit aprofitaré aquesta missiva per exposar-vos alguna de les preguntes que m'hagués agradat fer:

Estem d'acord, Sr. President, en que la recent OSP amb Madrid és una passa endavant, doncs aquesta declaració vol dir que aquesta ruta requereix d'ajudes i regulació estatal, i això és important per nosaltres, Menorca ha quedat clar que és un territori perifèric amb poca massa crítica, i necessita d'aquest reconeixement per aconseguir, que es garanteixin les seves comunicacions. Però si per una banda és una declaració important després depèn de com es redacti. Tots tenim l'experiència de la ja declarada OSP entre illes i del seu increment exponencial de les tarifes.

No passarà el mateix amb l'actual de Madrid, en la que els preus són prohibitius sobretot per als no residents?.

No ha quedat clar que el que no funciona, per caduc i pervers, és el sistema del descompte de resident?

Quan es plantejaran aplicar tarifes úniques i universals de la mateixa manera que s'apliquen en l'AVE, per tota la Península, amb preus assequibles per tothom gràcies a estar finançades per l'estat?

N'hi ha dues més que potser no m'hagués atrevit a fer-les davant de tots els assistents, i permeteu-me de fer-la aquí aprofitant la discreció de la lletra escrita:

No seria possible destinar només una part dels diners aprovats per la reforma de la carretera general a implantar ja! la tarifa única i universal a 30 euros entre illes?

Per nosaltres representaria un gran motor econòmic i una proximitat entre totes les illes de l'arxipèlag.

No podria exposar a la ministra amb vehemència la necessitat que té la societat menorquina en aquest sentit?

Potser són moltes preguntes però espero que tingueu a bé proporcionar-nos una trobada per poder-vos-les fer personalment.

Moltes gràcies per endavant.
Atentament.