TW
0

Cap de suro i Cul de bòtil volen dir el mateix, són dues expressions sinònimes. Ahir vaig referir-me al Cap de suro perquè bòtil té més recorregut lingüístic. L'escriptor de Ciutadella Antoni Taltavull Bosch, va fer servir aquesta expressió per titular la novel·la que va guanyar el X Premi Born de Novel·la de l'any 1983: "De cul de bòtil". Ho va explicar a l'entrada: "Jugar de cul de bòtil és, sens dubte, el millor per a aquell que no sap bé les regles del joc. Et permet participar-hi, sense arriscar-te a perdre. Però tampoc no pots esser guanyador. Tantost que no sabràs si és joc o què és". Participar en el joc de la vida o mantenir-te al marge.

Arriscar o mantenir-te en un terreny segur i poc excitant. Literatura dins la literatura, com diu el prologuista Pere Gomila. "Una meditació sobre la coherència biogràfica d'una persona, com s'identifica, com es distingeix dins l'univers que l'envolta". Acaci, el protagonista, surt de Menorca cap a Barcelona per iniciar els estudis de filologia catalana. Un pròleg brillant i una novel·la interessant guiada per la pròpia biografia i l'amor a les paraules.

Durant molts d'anys vaig pensar que "bòtil" era un anglicisme. Que venia de la paraula anglesa "bottle". Juan Timoner Petrus, en un article publicat a la Revista de Menorca l'any 1965, ja en descartava aquest origen: "Esta palabra que se tuvo por inglesa no lo es, ciertamente. Lo prueba que se emplea también en Mallorca para designar una botella ancha de cuello estrecho y largo, como dice el DCVB. Palabra bien viva en la parte oriental de la isla hermana, donde nunca existió dominación inglesa". A pesar de la semblança fonètica menorquí-anglès entre bòtil i bottle -a moltes parts de Catalunya també es fa servir la paraula bòtil-, fa pensar que és un derivat del gàl·lic "bótina", pedra fita. És una paraula molt coneguda i emprada a tot arreu de Menorca. També s'empra la paraula botella, però amb significats més concrets com ara botella de butà. Per referir-se al participant d'un joc sense incidència en el devenir i en el resultat final, es fa servir a tot arreu Cul de bòtil. Fins i tot a Ciutadella, on s'empra molt botella, no s'utilitza el terme per referir-se al Cap de suro.

Com deia ahir, durant molt de temps, quasi quaranta anys, no ens van deixar jugar ni com a culs de bòtil. Va venir la democràcia i van canviar les regles i ens van deixar participar en el joc com a culs de bòtil. Ara, amb la crisi econòmica -denominada per molts estafa econòmica-, els culs de bòtil ens hem ajuntat i volem canviar les regles del joc. No sé si ho aconseguirem. L'objectiu és que els culs de bòtil passin a ser els polítics corruptes, els aparells immobilistes dels partits, els bancs desentranyats i tots aquells que els han donat suport i els han fet costat.

Dit d'una altra manera, els culs de bòtil -com a la pel·lícula "Els miserables"- volem tornar a ser, si qualque vegada ho vam ser, ciutadans normals: cul, coll i cilindre del bòtil.