TW
0

Per cada persona fumadora que mor o per cada persona fumadora que aconsegueix deixar de fumar, la indústria del tabac necessita convertir un ésser humà en un organisme depenent del tabac per poder mantenir el seu negoci.

En el nostre país moren unes 55.000 persones cada any per causa directa del tabac (podeu consultar a www.sedet.es on tenen un comptador de morts per tabac a España des de l'any 2000). L'Observatori per la Prevenció del tabaquisme, del Ministeri de Sanitat calcula que 1.000.000 persones han deixat de fumar des de gener del 2011. Són 555.000 persones cada any que ja no fumen el seu paquet diari de tabac.

Poden calcular el doblers que es deixen de guanyar cada dia i entendran les grans inversions en estratègies comercials que es destinen a reclutar nous adeptes al consum de tabac. L'efecte de la nicotina farà la resta: convertir al consumidor en depenent i client fidel fins ...

La publicitat del tabac està prohibida per una raó molt clara, les estratègies publicitàries utilitzen eines molt potents per aconseguir col·locar un producte en el lloc desitjat, independentment de les característiques del producte o servei que es promocioni, i no es pot permetre utilitzar aquestes formes de comunicació per incrementar el consum d'un producte que mata.

Però les estratègies que s'utilitzen cada cop són més sofisticades i efectives, eludint les lleis desfasades que intenten protegir al possible consumidor.
On es recluten i quins són els nous adeptes? Com més jove més anys de futur consum, com menys crític més fàcil manipular-lo per iniciar el consum, com menys entrebancs legals més oberta pot ser la publicitat i més fàcil l'accés al producte. Fa anys que els adolescents són el punt de mira de la industria del tabac i també les poblacions de països menys desenvolupats amb aspiracions a pujar d'escalafó.

Anys enrere el principal objectiu de les campanyes publicitàries va ser la dona, com a potencial consumidora. Després s'han anat afegint nous atractius com l'ús del tabac de liar i la combinació amb maria, o l'actual 'epidèmia' de l'ús de les cachimbes o pipes d'aigua, com maneres de fumar més naturals.....

La manipulació de l'entorn proper als adolescents per aconseguir que iniciïn el consum de tabac és tant descarada (i a l'hora sofisticada) que no es estrany que apareguin vertaders esforços per conscienciar a la població general d'aquest fet, i ajudar als adolescents en particular a ser més lliures amb les seves decisions sobre si vol fumar o no.

Així han aparegut iniciatives en el mon educatiu per incorporar activitats de prevenció a l'entorn escolar, per part de diferents Comunitats Autònomes o d'altres institucions com és la Fundació d'Ajut contra la drogoaddicció (FAD). La Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC) organitza cada any activitats al voltant del 31 de maig, dia mundial sense tabac, i aquest any 2013 també fa menció especial als adolescents i com podem aportar el nostre granet d'arena.

Aquest escrit pretén deixar a banda les accions que són responsabilitat d'institucions u organitzacions oficials en temes de legislació, control i prevenció, i xerrar del que cadascú pot fer a casa, on les lleis no han d'arribar mai, però sí ha d'imperar el sentit comú, ben informat:

Ofereixi als fills un model apropiat de comportament. El fet que els fills fumin o no té bastant a veure amb el que fan els seus pares.

Doni suport al seu fill per no començar a fumar.
- Faciliti activitats d'oci o esbarjo que potenciïn viure sense tabac.
- Doni als fills el suport i l'afecte que necessiten. Escolti'ls, respecti'ls, accepti'ls tal com són.
- Transmeti de forma clara als fills què esperem d'ells, en relació al consum de tabac i altres drogues. Les posicions poc clares o ambivalents (per exemple, deixar-los fumar en una festa familiar, mentre encara podem evitar-ho) augmenten la probabilitat que els fills acabin sent fumadors.
Parli amb el seu fill sobre el tabac.

- A més, convé destacar aquells inconvenients que els joves senten més propers: el mal alè que provoca, les dents grogues, els efectes sobre la pell, el baix rendiment esportiu, etc, enlloc de posar el pes en els riscos per a la salut llunyans.
- Podem ajudar als fills a interpretar de manera crítica la publicitat del tabac, que acostuma a associar conceptes que són valorats positivament pels joves (solidaritat, aventura, amistat, llibertat...).
- Ajudar a rompre el mite que tothom fuma.
Protegeixi els seus fills d'ambients amb fum de tabac.
- Sempre que pugui, millor escollir ambients o espais sense fum.
- Procuri mantenir la casa lliure de fum de tabac. Si a casa no es fuma, a més d'aconseguir un ambient més sa, està transmetent la idea que fumar és perjudicial per a la salut. Ajuda pactar amb ells normes de comportament per a tots els membres i visitants. Si a casa es fuma, tots els convivents es converteixen en fumadors passius i pateixen un risc important per a la seva salut. Els fills moltes vegades no han pogut escollir ser fumadors passius.

És difícil justificar les contradiccions que, de vegades, mostrem els pares entre el nostre comportament i el que esperem dels fills. De fet, molts pares que són fumadors voldrien deixar de fumar i no poden, per la seva addicció a la nicotina, la qual cosa els genera uns sentiments d'incomoditat.

Així i tot, els pares que fumen també poden educar correctament els fills en relació al tabac:
- explicant-los com van començar a fumar, què els va motivar a fer-ho: la curiositat, la por a la burla dels companys, el desig de semblar més grans, els desconeixement , etc. i com, sense plantejar-s'ho i gairebé sense adonar-se'n, s'hi van quedar enganxats.
- evitant referir-se de manera positiva al tabac, dient coses com: 'no hi ha res com una cigarreta després de dinar' o 'als matins, fins que no he pres un cafè i he encès una cigarreta, no funciono', encara que parlin amb altres adults.
- mostrant autocontrol amb el tabac: respectant les prohibicions de fumar en llocs públics, no fumant quan s'està malalt, respectant el dret dels no fumadors a no respirar el fum de tabac, fumant el menys possible, etc.
- no oferint-los mai tabac, ni tan sols en situacions especials, com ara festes o celebracions.
- no demanant-los mai que vagin a comprar tabac.
- i si està deixant de fumar, comparteixi amb ells l'esforç que està fent. El tabac és una substància addictiva i els adolescents no saben el difícil que és deixar-ho.

Si vostè fuma, ara té una bona ocasió per fer un intent seriós per deixar-ho. Molta gent ho ha aconseguit sol, però si necessita ajut, la pot trobar a:
• El seu centre de salut.
• Pàgines d'Internet, algunes per als fills com:
• www.pasodefumar.com
• http://drojnet2.eu/drojnet2-inicio
• http://www.exsmokers.eu/es-es/icoach aquesta per adults.