TW
0

L'educació i la cohesió social no són un joc

L'STEI no admet de cap de les maneres que el senyor Camps, diputat autonòmic i membre de la comissió d'Educació del Partit Popular, menyspreï d'una manera tan miserable gran part del professorat de les nostres illes, al qual acusa de comoditat i d'estar dominat pels prejudicis ideològics, pel fet d'oposar-se a la implantació del Decret de Tractament de Llengües i a la proposta de llei de la "LOMCE". El seu article vessa per tots els paràgrafs tantes mentides i una manca de rigor tan gran que seria bo anar-hi entrant de mica en mica, davant una aital quantitat d'acusacions sense cap tipus de fonament.L'il·lustre diputat comença la seva pseudoexposició fent referència al fracàs del model educatiu actual, i torna amb els arguments de sempre, manca d'esforç i l'absència d'estudi dels nostres alumnes. Estam d'acord en què les xifres del fracàs escolar de la nostra comunitat s'han de revertir però aquest abandonament escolar ha tingut, sobretot, causes extrínseques, associades a un mercat laboral fins ara accessible a molts joves sense cap tipus de titulació. La política de retallades que tant el Govern de l'Estat com el del president Bauzá apliquen, que són omeses en el seu article, no han de fomentar l'èxit escolar dels nostres infants i joves. L'anàlisi simplista i unidireccional que fa el senyor Camps de tot plegat no és ni de bon tros completa, i falta a la veritat, ja que empra les dades en benefici propi (recordem que el darrer any del govern Matas-PP-2007 l'abandonament era del 44'2% i l'any 2011 -darrer any del govern del Pacte de Progrés- havia millorat-30'7%). Tampoc fa referència a la bona feina que fa l'escola a l'hora de compensar les desigualtats que es donen a la societat, sobretot per a aquells alumnes de sectors més desfavorits; unes bones pràctiques que amb la "LOMCE" se n'aniran en orris.

Tampoc fa esment que el factor més rellevant per a uns bons resultats escolars és el nivell sociocultural de l'àmbit familiar del nostre alumnat, i no la manca d'esforç o l'absència d'estudi, com escaïnen de manera obsessiva des del partit de Rajoy i Bauzá. Omet també que la LOMCE no compta amb el suport de la comunitat educativa i no ha estat consensuada, que esbuca totalment la dèbil estructura de l'escola pública, que dinamita un possible pacte social i polític per l'educació, i que posa el punt i final a la minsa democràcia que els queda als centres escolars. Ens hi oposarem amb tota la nostra fermesa!El senyor Camps acusa l'STEI i altres sectors del món escolar d'immobilisme i de tenir gairebé segrestada la voluntat de la comunitat educativa. Però el que oblida és que el nostre sindicat, de manera democràtica i totalment transparent, ha estat, al llarg dels darrers trenta anys, i continua essent la força majoritària a l'ensenyament públic i concertat de les Illes Balears, fidel als seus orígens i als seus estatuts. I seguirem defensant un model educatiu de qualitat, en català, compensador de les desigualtats socials, fent-hi els canvis que considerem necessaris per al bon funcionament dels sistema educatiu, però mai seguint la seva estela de desmantellament d'un escola que dóna oportunitats a tothom i que té en el seu centre la llengua pròpia del país.

No ens oposam a l'aprenentatge en una llengua estrangera, només faltaria!, però, sens dubte, hi ha altres maneres de fer-ho. Senyor Camps, que hi ha vida més enllà del TIL. No és veritat que hagin format més de tres mil professors en anglès, com tampoc ho són les dades que donen de l'elecció de la llengua del primer ensenyament per al proper curs; saben que el nivell B2 no és cap garantia per a poder impartir una àrea en anglès; collen els centres escolars amb la publicació d'unes instruccions que, a hores d'ara, ja han difuminat per complet el contingut del Decret que va sortir al BOIB; ningú sap del cert per com ho ha de fer i com ha d'elaborar el nou projecte lingüístic de centre... I té la barra d'acusar el professorat de còmode? De ser poc actiu? De no voler-se formar? Sap vostè quina ha estat fins ara l'oferta formativa de la Conselleria d'Educació en cursos d'anglès?

És capaç d'imaginar, dins la seva aura de saviesa i de situar-se més enllà del bé i el mal mentre dóna lliçons a tort i a dret, amb quina angoixa viu el professorat interí tot allò referent a l'adjudicació de places del proper mes de juliol, si surten moltes places amb un perfil de B2? Un professorat, a més, que supleix amb el seu sobreesforç les mancances que les escoles i els instituts pateixen, per culpa de l'Administració.

La obsessió catalanista de què ens acusa esdevé irrellevant quan es compara amb la obsessió del president Bauzá per arraconar la nostra llengua i la nostra cultura. Una fixació que ha arrambat amb el consens total en matèria de normalització lingüística (que arrenca l'any 1986) i que no té en compte en cap moment el parer de la màxima autoritat en matèria de llengua catalana, que és la nostra Universitat.

En la defensa de tot allò que serveixi per a millorar el nostre sistema educatiu i la promoció de la nostra llengua i la nostra cultura sempre comptarà amb l'STEI, d'això no en tengui cap dubte. Però no cometi l'error d'atribuir-se en exclusiva ni les solucions ni les ganes de millora d'un sistema educatiu el qual, amb les seves retallades, condemnen al pou més absolut del fracàs.

Maria Camps
Secretaria Territorial
de l'STEI-Intersindical de Menorca