TW
0

El passat 15 de juny es donava la informació que el Bisbat de Menorca ha obtingut la llicència d'obres per a la restauració de l'Ermita de Sant Joan dels Vergers, com a pas previ per aconseguir, juntament amb l'edifici del guarda cedit pel Ministeri de Defensa, la primera Casa de Colònies de Maó.

Un poc d'història

La història de l'ermita de Sant Joan dels Vergers es remunta al segle XIII, quan Alfons III arribà a Menorca. Allà, segons conta la llegenda, es va celebrar l'eucaristia. Tal com explica Llucia Pons Olives al llibre "Capelles i ermites rurals de Menorca", no tenim notícia de la primera ermita que es va construir als Vergers, encara que tot sembla indicar que en el segle XV existia una església on trobam avui l'actual. Del segle XVI estan documentats els actes de la qualcada de cavalls que celebraven Sant Joan. I del segle XIX es conserva un dibuix que mostra una imatge de l'ermita de Sant Joan bastant diferent de com la coneixem avui, amb un rosetó a la façana, que estava pintada d'ocre.

Diuen els historiadors, que podem pensar que l'ermita actual és aquella mateixa, construïda amb pedra de marès tallada, tot i que amb el temps ha anat incorporant diferents variacions, com per exemple a la façana, on en l'actualitat trobam un arc lleugerament apuntat que dóna accés al pòrtic i a l'entrada de l'església. Damunt de la porta trobam una característicacreu de Malta, estretament lligada a l'Orde de Sant Joan.
L'interior és molt sobri. L'ermita té una planta longitudinal coberta amb volta de creueria de dos trams que a l'exterior està coberta directament amb teules. Els arcs de les voltes són senzills i no arriben enterra, estructura que és possible gràcies a dos contraforts que són a l'exterior. (Diari Menorca, XOC, Rosa Carreras, 09/12/2009).

Casa de Colònies a la Casa del Guarda

Aquests dies s'han iniciat les obres per a la restauració d'aquest edifici històric de Maó.
Però, a part de l'ús religiós que ha de tenir aquesta bella ermita, es té un projecte més global de caràcter educatiu social, ambiental i pastoral.

El projecte inclou l'adaptació com a casa de colònies de l'antiga casa del guarda del grup de bombament d'aigua potable que abastia la històrica Estació Naval Militar de Maó. Aquest edifici en desús pertany al Ministeri de Defensa, i l'ha cedit a la Diòcesi de Menorca, en cessió demanial per 7 anys, que podrà ser renovada fins a un total de 75 anys, per a la formació de joves durant el temps lliure, és a dir, l'antiga casa del guarda serà una casa de colònies i un centre d'educació ambiental. Aquest projecte permetrà completar les activitats que es desenvolupen a l'ermita de Sant Joan des Vergers.

La casa de colònies està situada als Vergers de Sant Joan, a pocs metres de l'ermita. És una antiga zona humida dessecada al segle XVII per ordre del governador anglès R. Kane, amb la finalitat d'eliminar el paludisme i transformar-la en una zona d'horta. Per organitzar el drenatge i aprofitar l'aigua que circulava pel torrent de Gorg es van construir diferents infraestructures hidràuliques com sínies i sèquies.

Un projecte de tots

La restauració de l'ermita i la construcció de la casa de colònies és un projecte unitari per aconseguir, d'una banda mantenir una històrica ermita en situació precària, i afegir-li un ús social de tot l'entorn, el qual, conjuntament, oferiran un espai únic per dur a terme un projecte social que possibiliti la prevenció, educació i formació de joves en el temps lliure. La intenció és que la casa de colònies pugui ser utilitzada per diferents col·lectius, com escoles infantils, col·legis, grups juvenils, pastorals, associacions amb la finalitat de celebrar-hi jornades, trobades o campaments.

Aquest projecte ha estat aplaudit per moltes institucions i associacions que veuen l'oportunitat de tenir un espai lúdic i formatiu en el terme municipal de Maó, i a més compta amb el beneplàcit dels rectors de l'arxiprestat de Maó que avalen aquest projecte que veuen amb un fort potencial pastoral i social.

AJUDES PER INICIAR EL PROJECTE

Per iniciar aquest projecte, es compta amb dues subvencions, una per a l'ermita i una altre per a la primera fase de la casa de colònies, provinents del Leader 2011 i 2012. Aquestes dues subvencions aporten un tant per cent del cost de les obres, mentre que la quantitat restant l'ha d'aportar el Bisbat.

Donades les característiques socials, religioses i educatives que engloba aquest projecte, iniciem una campanya d'ajudes per a la restauració de l'ermita i la casa de colònies. Es poden fer els donatius a Parròquia sant Francesc d'Assís 2100-0055-55-0103921656 (La Caixa) 0061-0034-49-0183680110 (Banca March), sabent que aquests donatius desgraven en la declaració de la renda.

D'entrada estem molt agraïts per la bona acollida que ha tingut aquest projecte i esperem i confiem, tot i tenint en compte els difícils moments econòmics que tots estem vivint, que entre tots farem possible aquest espai educatiu i social.