TW
0

Inspirant-se en la història real d'un refugiat iranià que va viure a l'Aeroport París-Charles de Gaulle entre 1988 i 2006, Steven Spielberg va crear l'entranyable personatge de Viktor Navorski encarnat per Tom Hanks a la pel·lícula "La terminal". Navorski, ciutadà de l'imaginari país de Krakozhia, queda atrapat a l'aeroport John F. Kennedy. No pot entrar als Estats Units, ni tampoc tornar al seu país i es veu obligat a menjar, dormir, enamorar-se i sobreviure dins de la terminal aeroportuària de Nova York.
Si la ficció va copiar la realitat ara aquesta copia a la ficció i l'exanalista de la CIA Edward Snowden des del passat 24 de juny, deambula pels passadissos de la terminal de trànsit del l'aeroport moscovita de Sheremétievo sense poder sortit d'allà i buscant desesperadament per telèfon un nou país per viure, mentre s'alimenta d'hamburgueses de plàstic i cafès.
Si Navorski es quedà sense nacionalitat per un cop d'estat a Krakozhia, l'exanalista de la CIA ha perdut el passaport per decisió del Govern dels Estats Units. Prèviament havia fet públics, a través de dos diaris, documents classificats com a alt secret sobre diversos programes de l'espionatge dels Estats Units i del Regne Unit que revelen que porten a terme escoltes massives sobre les comunicacions per internet i mòbil dels governs i ciutadans del seus països aliats.

Mentre teclejava "Snowden", al cercador per recordar el nom de pila de l'exespia me n'he adonat de que aquest llinatge deu redirigir la informació cap el Germà Gran de la intel·ligència nord-americana que ens vigila dia i nit per a la nostra seguretat. Per això, he afegit al costat del llinatge, ara maleït, una breu salutació als grans controladors, tot i que el més segur és que les seves mares no en tinguin cap culpa.