TW
0

Al meu sogre, el pintor José Roberto Torrent Prats (Ciutadella 1904-1990)

Estimat Pepe: Des que se'n va anar sempre l'he tingut present, però avui, vull compartir alguns dels pensaments. Em sap greu que en vida seva no hagués estat prou atent a la vessant artística i genial pintor que va ser. Aleshores jo estava engrescat amb la meva passió, la medicina, i vostè entregat a la seva, la pintura. En canvi la relació humana entre els dos, fou de gran estimació i molt enriquidora.Però vet aquí, que poc a poc, vaig anar coneixent la seva prolífica obra. Tenc que agrair la inestimable ajuda que em proporcionaren Josep M. Garrut ( el seu amic), a través del llibre "Torrent, maestros actuales de la pintura y escultura catalanas", tom 75 de la gran enciclopedia vasca", el professor Gabriel Julià, i el seu llibre "El pintor Josep R. Torrent i la seva obra" i Juan Elorduy i el seu llibre "Torrent".

A casa seva i ara ca nostra , na Pili, jo i els qui ens visiten, tenim la gran sort de poder seguir gaudint de 170 quadres que pengen de les seves parets.
M'agradaria que pogués guaitar i veure aquest mes de Juliol, l'exposició al Palau Salort de Ciutadella i a la caseta dels Amics de la Mar al port de Ciutadella, sobre "La mar de Torrent", i el marès de Jansana, magnífiques escultures que ajuden a exalçar els seus quadres. Es pot veure la mar que pintava de tots els colors, groga, vermella, marró, negra … i no tantes vegades blava. Les ones, com randes cal·ligràfiques d'escuma blanca exquisida i delicada (J. Elorduy). Les platges, les cales, no són idíl·liques de "postal", d'aigües transparents, sinó mes bé fosques, solitàries i sovint anònimes (Julià). Només un petit banyista o veler, tenen per objecte donar escala al quadre. I és que a partir dels anys 50 , deixa de pintar el que veu, sinó el que sent i vol expressar a través de la força del color.

Agraeixo a la Galeria Retxa, Amics de la Mar, Xavier Jansana i la família Torrent , poder gaudir de tan magnífica exposició.

Joan Guasch Bosch
Ciutadella