TW
0

En Pepe de "Biniaxa d'es Fasser" demà compleix 85 anys. En Pepe ha estat pagès tota sa seva vida i sempre ha manat llocs de sa banda de Mahó. Va néixer a Morella Nou (a sa part de Tramuntana) i com tots es clàssics pagesos menorquins sempre ha estat molt arrelat a ses nostres tradicions. Ralla un "menorquí" preciós com tota sa gent antiga del camp. Es va casar amb una "alaurenca", Na Juanita (pronunciau amb k, per favor), que també era filla de pagesos. Van tenir dues filles i un fill. Quan van fer cinquanta anys de casats van voler tornar a celebrar sa cerimònia perquè s'estimen molt i perquè els hi anat molt bé.

En Pepe és una de ses persones més sàvies que he conegut mai. No té títols acadèmics però si té es coneixement que dóna sa experiència de tota una vida aferrada al camp d'on ha rebut tota una cultura d' esforç i exigència transmesa de pares a fills durant generacions.

És un homo de cap de brot, sempre decidit i feiner com no n' hi ha hagut un altre i damunt ha sabut fer un "duro". Menorquí fins sa soca, tot lo que té s'ho ha guanyat a pols. Ningú li ha regalat res.

A diferència de sa gent que fot un esvalot, En Pepe, com tots es bons pagesos, no fa gens de renou quan camina pel camp. Només aixines ha pogut arribar a caçar dos conills amb un sol cartutxo: només disparava quan els tenia ben enfilats. En Pepe coneix cadascuna de ses pedres i plantes des llocs de sa banda de Tramuntana que és es seu món particular. Amb una mirada sap per on ha passat una serp, sap veure tots es esclata-sangs amagats que ningú més que ell veu, tot d'una detecta ses malalties d'ets animals, sempre sap es temps que farà i sempre coneix tots es remeis per solucionar tots es problemes. Amb una mirada s' ho endu tot. Actualment xala la mar usufructuant es lloc de Morella Nou. A ca seva casi no existeix es verb "comprar". Ells mateixos encara sembren i cuen tot lo que mengen. Tenen gallines, sembren verdures, tenen llegums, fruites, van a caçar i a pescar… tenen de tot i no els hi fa falta res més.

Es seu fill En Miquel segueix sa tradició familiar i ja fa uns quants anys que mena Biniaxa, es lloc que son pare va cuidar durant molts d' anys. Sempre em demán si En Pepe deu disfrutar des retiro perquè no atura en tot lo dia. És un cul en punta i no sap estar quiet mai. Generós i bona persona és mereix tot lo que sa vida li ha donat. En Pepe és son pare de Na Joana, sa meva dona. ¡Per molt d'anys, Pepe!

–––––
NOTA DE LA DIRECCIÓ. Aquest article es publica en la modalitat menorquina de forma excepcional i a petició del seu autor.