TW
0

El principal actual repte de la indústria turística menorquina consisteix en combinar, eficientment, l'anticipació i l'adaptació a les exigències de la globalització comptant per fer-ho, entre d'altres elements, amb el coneixement i bagatge adquirit a través de l'especialització turística de les darreres dècades.

És força evident que els preus, que poden servir per a influir en la competitivitat a curt termini, no són l'element clau perquè Menorca pugui liderar una competitivitat sostinguda en el temps. Partint d'aquesta premissa, és imprescindible que la política turística sigui ambiciosa amb accions que abastin el sector turístic entès com una xarxa de subsistemes (socials, culturals, patrimonials, ecoambientals...) que, correctament interconnectes, puguin permetre la creació de les sinèrgies necessàries per a definir, clarament i d'una vegada, el producte turístic menorquí. Només des d'aquesta perspectiva es poden crear les llavors que permetin germinar avantatges competitius basats en la diferenciació, que alliberin Menorca del perillós espiral que representa la competència via preus.

Incentivar la diferenciació del nostre producte és imprescindible per poder assumir l'augment dels costos derivats del desenvolupament experimentat, en els darrers temps, per la nostra societat. L'increment dels destins turístiques que competeixen via preu, gràcies als seus menors costos, obliga Menorca a oferir un producte de qualitat i diferenciat i a buscar nous segments i, àdhuc, nínxols de mercat que estiguin amb predisposició de pagar un preu superior per al seu gaudi. En aquest respecte, s'ha d'incidir en el fet que Menorca preserva un idíl·lic entorn natural, conjuntament amb altres importants riqueses patrimonials i culturals, dels quals, avui dia, encara no s'ha sabut obtenir el seu rendiment corresponent, via la formulació d'un producte turístic diferenciat coherent amb la sostenibilitat i el medi ambient. En conseqüència, cal incentivar polítiques d'intervenció pública, conjuntament amb la iniciativa privada, que fomentin la valoració, per part dels turistes i visitants, d'aquestes riqueses naturals i patrimonials i permetin arribar a nínxols de mercat que estiguin interessats en el seu gaudi i a pagar, en conseqüència, un sobrepreu, alhora que es completi amb una important oferta complementària vertebrada entorn en aquests eixos centrals.

En un món cada cop més global, la posada en marxa d'iniciatives encaminades a trobar nínxols de mercat específics adquireix major importància com a instrument per a copsar la diferenciació. En conseqüència, és del tot imprescindible definir polítiques de desenvolupament de l'activitat econòmica que abastin el capital natural, el patrimoni cultural, el capital humà i el capital social, a l'hora que es fomentin espais de trobament entre els agents públics i privats, a fi de promoure els fluxos d'informació i d'aprenentatge col·lectiu, la innovació, l'emprenedoria, l'encoratjament de relacions de confiança, tot i impulsant la cohesió social, per motius ètics però, també, per consideracions d'eficiència econòmica, empresarial i competitiva. En conseqüència, en la definició d'aquestes polítiques han d'intervenir tant institucions públiques com privades. Les primeres per vetllar que l'interès comú de la societat sigui respectat i, les segones, com als vertaders agents coneixedors de les mancances i febleses actuals i, per tant, font de possibles propostes dinamitzadores del sector. En aquest sentit, esperem que el proper Foro Menorca Illa del Rei aconsegueixi la seva finalitat de servir de suport per a la societat menorquina al projecte de declaració de Patrimoni de la Humanitat per al conjunt de la cultura talaiòtica. Esperem, també, que Menorca sigui capaç d'impulsar altres activitats i iniciatives comunes que permetin conjuminar esforços i conjugar els diferents interessos públics i privats a fi de poder comercialitzar nous productes en consonància amb la qualitat ecoambiental i patrimonial de l'illa, com ara, entre d'altres, el turisme relacionat amb la natura (turisme rural, agroturisme, senderisme, activitats eqüestres,...), el turisme esportiu (busseig, caiac, vela, espeleobusseig, cicloturisme, espeleologia...), el turisme nàutic, el turisme cultural i el turisme de salut. Això permetria la creació d'una vertadera marca, amb segell d'identitat propi, entorn de la Reserva de la Biosfera i les riqueses culturals i patrimonials de Menorca i competir no via preus sinó via diferenciació, amb l'important avantatge addicional de la proximitat geogràfica de Menorca a les principals capitals europees.