TW
0

L'aprovació per part del Consell de Govern del passat divendres del projecte de Llei de Símbols de la Comunitat Autònoma, i la previsible aprovació en el Parlament de la Llei d'aquí uns mesos per la majoria parlamentària de qui l'ha elaborat, pot comportar una pèrdua de drets i llibertats constitucionals molt greu per a la ciutadania de la nostra comunitat autònoma.

Això no ho diu qui signa aquestes línies, sinó que ho deixa clar el vot particular de cinc dels deu membres del Consell Consultiu de les Illes Balears en el dictamen preceptiu de l'avantprojecte que es troba disponible a la web d'aquest organisme per a tot aquell qui el vulgui llegir, cosa que recoman (Dictàmens 55/2013 i 66/2013 d'aclariment de l'anterior). És més, citaré textualment, per significatiu, l'inici del segon paràgraf (p. 22): "L'argument principal que defensam és que el text objecte de consulta s'aparta, sense cap tipus de justificació, del principi del pluralisme polític i dels valors constitucionals i democràtics més bàsics, i que suposa un (sic) vulneració de les llibertats ideològica i d'expressió, proclamades com a drets fonamentals en els articles 16 i 20 de la Constitució Espanyola". Com es recordarà, el primer informe que es va conèixer era tan demolidor, que va obligar al Govern a modificar alguns articles.

I per què passa tot això?. Idò que en alguns centres educatius es va cometre la gosadia de posar llaços de roba amb les quatre barres en les façanes quan va començar la creuada de l'equip de Govern Bauzà en contra de la llengua pròpia d'aquestes illes (modificació de la Llei de la Funció Pública, modificació de la Llei de Normalització Lingüística, etc). Aquest símbol, que per altra banda hi figura a la bandera de les Illes Balears, a les banderes de cadascuna de les nostres illes, que apareix a les roses que es regalen pel dia de llibre, etc., va ser considerat per l'actual Govern de les Illes Balears tan perillós, tan subversiu, que fins i tot vol aprovar una llei per prohibir-ne l'ús als edificis públics (als privats encara no s'ha atrevit) i castigar severament aquells que no acatin la norma.

No és la primera acció en contra dels pobres llaços. L'any passat van ser destituïts tots els inspectors interins d'educació de les Illes (no podien amb aquells que eren titulars de la plaça) perquè es va considerar des de la Conselleria d'Educació que no havien estat prou diligents per obligar els centres a treure aquest símbol de les façanes.

Aquesta és la veritable cara del PP. ¿Quin mal tan gros els ha fet aquest símbol? ¿Quin mal els ha fet la paraula llibertat quan únicament la utilitzen en allò que els interessa: l'elecció de llengua (la castellana, of course!), l'elecció de centre (els privats, evidentment, i millor si segreguen fillets i filletes) sense pensar en el que importa a uns altres? ¿On és la llibertat dels consells escolars dels centres per elaborar els projectes lingüístics del TIL dels seus centres? ¿On és la llibertat de càtedra del professorat i el dret a la discrepància de l'alumnat en l'avantprojecte de Llei de convivència i autoritat del professorat, que també portaran a aprovació del Parlament? ¿On és la llibertat d'expressió en el projecte de Llei de Símbols de la comunitat autònoma de les Illes Balears?. I encara em faig més preguntes: ¿les Illes Balears necessiten aquesta llei?.

El PP utilitza molt la paraula llibertat, però posa traves a la seva pràctica. I únicament estem parlant d'educació. Un altre dia parlaré de les dones.