TW
0

El Conseller de Mobilitat del Consell Insular ha publicat a la premsa insular un escrit ("Cuestión de confianza") on carrega durament contra les persones i col·lectius que estan manifestant la seva oposició al projecte que es vol dur a terme sobre la carretera general.

Els qualificatius i les insinuacions que usa el Sr. Alejandre per defensar la seva postura, obliguen a una resposta pública.Dins de la lògica que impera en els darrers temps, el conseller fuig del debat de fons. Usa la gastada estratègia d'intentar reduir-ho tot a una confrontació amb grups radicals o gent instrumentalitzada per objectius partidistes. El problema, Sr. Alejandre, és que els fets desmenteixen aquesta teoria tan poc original.

La realitat, i vostè ho sap, és que hi ha molta gent, de diferents sectors i ideologies, que veu amb molta preocupació la destrossa paisatgística que poden suposar les grans rotondes que pretenen posar repetidament sobre (o sota) la carretera general.

La realitat, senyor conseller, és que aquestes grans rotondes no responen a cap criteri tècnic. Vostès van convocar un concurs per decidir l'obra a fer sobre la carretera general, s'hi van presentar un munt de consultores especialitzades i el projecte guanyador no contemplava cap d'aquestes megarotondes.

La realitat, senyor Alejandre, és que el Plec de Prescripcions Tècniques que vostè va firmar quan es va convocar aquest concurs, no contemplava les rotondes a diferent nivell com un sistema acceptable per fer els canvis de sentit, precisament per la gran destrossa territorial que suposen.

Diu vostè que la gent que s'oposa ho fa "bien por pura estrategia de acoso y derribo, bien por reacciones viscerales contra una opción diferente a la suya, bien por apuntarse a cualquier bombardeo o simplemente por haber perdido sustanciosas subvenciones". Tot un paràgraf d'elegància, senyor conseller.

Hem d'entendre, idò, que quan el Col·legi d'Arquitectes i Enginyers de Menorca li demana que rectifiqui el projecte ho fan per "pura estrategia de acoso y derribo"?
Que quan empresaris turístics li sol·liciten que revisin el gran impacte paisatgístic que es preveu en el seu projecte ho fan per "reacciones viscerales"?

Que quan el Cercle d'Economia organitza un debat sobre la carretera i els enginyers i arquitectes que participen com a ponents diuen que el projecte no es basa en criteris tècnics raonables, ho fan per apuntar-se a "cualquier bombardeo"?

O tal vegada prefereix que hi apliquem el seu insidiós argument de "haber perdido sustanciosas subvenciones"?

El conseller dinamita encara més la discutida solvència tècnica del projecte quan parla de la sinistralitat. Com que tècnics més que preparats han demostrat que l'estadística d'accidents no té res a veure amb les obres que es volen fer, ara diu que no ens podem basar en estadístiques anteriors de sinistralitat, sinó en les futures (!).

Senyor Alejandre, lamentam molt la crispació que es denota en el seu escrit. Aquí no hi ha res personal, però vostè ha acceptat un càrrec públic i ha d'admetre també que tindrà crítiques, sense que això l'autoritzi a usar desqualificacions tan poc afortunades com les que ha emprat aquesta vegada.

Li hem dit en prou ocasions que estem a favor de millorar la carretera i d'usar els diners del conveni amb Foment. Però ja està bé de voler fer grans obres que no necessitam. Les grans rotondes a doble nivell impliquen una pèrdua de paisatge no justificada, que ni estava prevista, ni es sustenta en cap criteri tècnic.

La gent que estima Menorca estima el seu territori. Podem acceptar coses imprescindibles, però no projectes faraònics que no s'aguanten sota cap criteri confessable.

Ja per acabar, senyor conseller. Vostè parla de confiança. A l'opinió pública li agradarà saber que des d'abans de Sant Joan estem demanant al Consell poder consultar l'expedient de la carretera i vostès es neguen a que puguem exercir aquest dret. Què és el que tenen por que vegem? Com vol generar confiança amb aquestes actituds?