TW
0

Consumir amb responsabilitat i sostenibilitat sempre ha estat una de les recomanacions que s'ha volgut transmetre des de les associacions de consumidors com a mesura d'estalvi, al mateix temps de pensar conscientment amb la quantitat de coses que acabem per llençar o es fan malbé. Des de Cooperativa San Crispín sempre hem cregut amb aquesta recomanació perquè creiem fermament que una manera de fer i de treballar diferent és possible tal i com va succeir l'any 1844 quan un grup d'artesans del cotó de Rochdale, a Anglaterra, van decidir posar-se a treballar plegats fent néixer el món cooperatiu que avui tots coneixem. Per aquest motiu, com a representant de l'entitat més gran de consumidors i usuaris de les Balears, hem decidit posar en pràctica una sèrie de comportaments interns que vagin en la mateixa línia del que deia al principi: consumir el que es necessiti.

¿Com ho volem portar a terme? Doncs per la via de l'estalvi, de l'energia i dels residus a través d'una nova i ecològica manera de comprar que estem a punt de recuperar als nostres establiments d'Alaior i Es Migjorn. Estem parlant de la compra a granel o la compra a pes, una fórmula recuperada de les botigues de tota la vida que s'ha perdut amb l'arribada dels grans supermercats i que creiem que com a cooperativa, volem tornar a portar a Menorca.

Actualment podem dir que ja ho fem amb la fruita i la verdura, la carn o el peix que habitualment disposem en atenció assistida però ho volem estendre a les llegums, al cafè, l'arròs, el sucre o la farina, entre d'altres exemples. Estem convençuts que es tracta d'una aposta intel·ligent de comprar en la que els nostres socis i usuaris hi sortiran guanyant, més enllà de l'impuls que habitualment les cadenes de supermercat fomenten per acabar posant al carro de la compra moltes coses que realment no ens calen. La posterior conservació a casa i la distribució es molt útil i pràctica pel dia a dia de les persones en un moment on tots hem de col·laborar per crear un entorn sostenible.

La fundació Bulk is Green que promou la venta ecològica i a granel junt amb la Universitat de Porland (Estats Units) va publicar fa uns mesos una valoració segons la qual si tots els consumidors americans optessin per comprar a pes, l'estalvi de residus sòlids derivats dels envasos serien d'11.793 milions de quilos al mes. Més clar i més alt no es pot dir perquè malhauradament, el nostre país es un dels països comunitaris que més residus urbans produeix.

Les entitats del tercer sector estem obligades a treballar en aquesta linia, cadascuna des del nostre àmbit d'actuació. Cooperativa San Crispín no en vol ser una excepció. Enguany estem celebrant el nostre 60è aniversari però no hem volgut convertir-ho en un reclam comercial sinó en un any per la reflexió i la difusió dels nostres valors cooperatius a una societat que cada vegada sembla més orfe d'aquestes actituds. L'èxit que han tingut les conferències o la darrera festa infantil on vam convidar a la mainada a deixar de banda les tauletes i els ordinadors per jugar als jocs de tota la vida com rompre olles, carreres de sacs o el joc de les cadires.